tan2015-7-3_12171241_3.jpg

Вести

03.07.2015. - 15:03

Завршетак школовања официра 58. класе ГШУ и полазника 4. класе ВСБО

Поводом завршетка школовања официра 58. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране и полазника 4. класе Високих студија безбедности и одбране данас је одржана свечаност у Дому Народне скупштине.

Председник Републике Србије Томислав Николић уручио је официрске сабље тројици прворангираних официра у 58. класи ГШУ, а министар одбране Братислав Гашић уручио је официрске сабље официрима који су успешно завршили школовање у 58. класи ГШУ и значке са подлогом полазницима 4. класе ВСБО.

Генералштабно усавршавање завршила су 34 официра - 26 из организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије, пет из ДНР Алжир, два официра из Босне и Херцеговине и један из Републике Грчке. Најуспешнији у класи су потпуковник Ђуро Јованић са просеком 9,60, затим потпуковник Славен Вујић који је такође постигао одличан успех просеком 9,60 и трећерангирани потпуковник Золтан Јагица са оствареним просеком 9,00. Високе студије безбедности и одбране завршило је 15 полазника из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније и ДНР Алжир.

Председник Николић честитао је свима на постигнутом успеху и поздравио припаднике иностраних армија који су завршили школовање са официрима Војске Србије, истакавши да су они „доказ да државе из којих долазе имају поверење у војно школство Србије“.

- Одабир наше војне високошколске установе за усавршавање официра из армија широм планете значајно доприноси циљу којем тежимо – да Универзитет одбране, посебно Војна академија, буде препознат као лидер савременог педагошког приступа савладавању војних знања и вештина, као високошколска институција која образује квалитетан војни кадар, не само у региону већ и у најширем, глобалном оквиру. Војнообразовне институције које прате савремене педагошке трендове, а таква је и наша Академија, конципиране су тако да воде рачуна о континуираном образовању током читаве каријере. Неопходно је да ова врста доживотног усавршавања буде доступна свима који се баве питањима из области одбране, рекао је председник државе.

Србија данас активно доприноси безбедности и стабилности у региону, нагласио је Николић, а наша земља тежи да тај свој допринос оствари уз максималну сарадњу са суседима и међународном заједницом.

- Залагање за мирољубиво решавање сукоба има снагу принципа у нашој спољној политици, уз наглашавање потребе да се притом подједнако уважавају сви политички субјекти и поштују основни принципи међународног права. Наша војска тежи стандардима најмодернијих војски света. У том настојању урађено је много и данас можемо рећи да, захваљујући планираном развоју заснованом на оперативним способностима, имамо савремену и рационалну Војску, која по угледу и поштовању заузима високу позицију међу грађанима, истакао је председник Николић.

Обраћајући се полазницима, поручио им је да су изучавањем квалитетних мултидисциплинарних студијских програма оспособљени да примене превентивне, ефикасне и интерресорне приступе пословима безбедности и одбране, и да је Србија добила генерацију будућих високих руководилаца - лидера у систему одбране на стратегијском и оперативном нивоу одлучивања, спремних да одговоре на изазове који се постављају пред нашу државу у савременом политичком и безбедносном окружењу.

- У предстојећем периоду Србија мора да искористи своје потенцијале и да заузме заслужено место у породици европских земаља. Приоритет наше спољне политике је приближавање Европској унији како би у оквиру породице европских земаља Србија могла не само да поправи животни стандард својих грађана, већ и да активно делује на заштити свог суверенитета и да осавремени своју војску. Интеграцијом у европске токове Србија ће добити прилику за напредак и просперитет у свим областима друштва, а припадници наше Војске ће, кроз различите облике међуармијске сарадње, показати Европи и свету квалитет стечен током школовања и усавршавања, истакао је председник Србије и напоменуо "да смо поносни на извештаје из команди мултинационалних операција задужених за изградњу и очување мира у различитим регионима и државама широм света у којима су ангажовани наши официри, подофицири и војници".

Према његовим речима, уз неопходну и сталну модернизацију материјалне базе, Војска Србије је и данас спремна да заједно са армијама осталих европских држава учествује у решавању свих актуелних безбедносних проблема и спровођењу најразноврснијих образовних и научноистраживачких пројеката.

- Сви ови чиниоци уверавају ме да ће Војска Србије и у будућности сачувати с правом заслужено поверење које јој грађани наше отаџбине из године у годину указују, јер је током своје вековне ослободилачке традиције увек изнова потврђивала јединство са својим народом. А јединство између народа и њене војске, учи нас историја, непобедива је одбрамбена снага и здрава основа за будући напредак државе и друштва, закључио је председник Србије.

Први у рангу, потпуковник Јованић, поздрављајући присутне у име полазника обе класе истакао је значај система образовања у Школи националне одбране које омогућава усвајање новог знања и вештина потребних за изградњу способности како би одговорили на све изазове који се пред њих постављају.

Начелник Школе националне одбране пуковник др Мирослав Талијан поздравио је присутне и полазницима обе класе поручио да су посвећеношћу и животним опредељењем доказали да су додељена признања и заслужили.

Свечаности у Дому Народне скупштине присуствовали су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, затим министри у Влади Србије, представници верских заједница, страни војни изасланици и породице и пријатељи полазника.

Генералштабно усавршавање је интервидовског карактера и представља трећи ниво каријерног усавршавања официра чији је циљ развој лидерских способности официра за стратегијско размишљање и ефикасно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова. Школовање у 58. класи завршило је 34 официра од чега је 26 из Србије, два из Босне и Херцеговине, један из Републике Грчке и пет из ДНР Алжира.

Високе студије безбедности и одбране у 4. класи завршило је 15 полазника и то: четири официра Војске Србије, шест лица из министарстава и агенција Владе Републике Србије, једно лице из Народне скупштине Републике Србије и четири припадника страних земаља – из БиХ, Македоније и ДНР Алжира. Они су током студија школовани да примене интердисциплинарни приступ у решавању изазова који се постављају пред систем националне безбедности.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).