Najbolje iz Srbije
19.03.2021. - 09:32
Anina fabrika pod vedrim nebom
Ana Nikodijević iz Ovsišta jedna je od najistaknutijih promoterki Srbije, Šumadije, tradicije i humanosti u našem regionu. Bavi se proizvodnjom tradicionalnih proizvoda, domaće zimnice u „modernom ruhu”. Svojim radom i posvećenošću, daje doprinos promociji i realizaciji i ekonomskom osnaživanju žena na selu
Četrdesetdvogodišnja Ana Nikodijević rodom je iz Topole, a udata je u Ovsištu. Sa ponosom ističe da je Ovsištanka, jer tu živi već punih 25 godina. Udala se mlada sa 16 godina. Puna duha, ističe da „formalno ima dva fakulteta” - prvi od 24 godine, ćerku Kristinu i drugi od 22 godine, sina Aleksandra.
„Priznajem, uvek me je vukla ambicija i noviteti u bilo kojoj oblasti. Rano, mnogo pre ostalih, počela sam da idem na sve moguće vrste predavanja i edukacija“, navodi Ana i ističe koliko su bili presrećni kada su videli da nam je uspeo i rodio novi zasad. „To je osećanje koje ne može da se opiše, a ko me razume – razume i zna o čemu pričam“, kaže Ana Nikodijević.
Da bi plasirali svoje proizvode otvorili su piljarnicu u Kragujevcu 2014. godine. „Bilo je robe koja se vraćala iz piljarnice, ali krenula sam da prerađujem i ono što je preostajalo iz voćnjaka i povrtnjaka. Počela sam da pravim zimnicu za prodaju u piljarnici i kupci su bili oduševljeni“, objašnjava Ana.
Sasvim slučajno 2016. godine upoznala je ljude iz Regionalne agencije za razvoj iz Kragujevca koji su radili projekte sa ženama koje žive i rade u ruralnim područjima i tada je krenula na njihova brojna predavanja. „Shvatila sam da je ono što ja radim i proizvodim zaista dobro, a tokom njihovih edukacija postalo mi je jasno da je definitivno došao kraj malim poljoprivrednim gazdinstvima. Proizvod sam već imala, pa sam krenula sa njegovim marketingom“, kaže Ana i poslušala decu koja su joj „otkrila” da je budućnost u onlajn prodaji.
Želela je da svojoj gastronomskoj ponudi da lični pečat i počela da ulepšava, rezbari voće i povrće koje je pakovala u tegle. Ljudi su se javljali, za početak naručujući samo po par tegli da probaju, ali im se svidelo i onda su krenule nove, veće porudžbine i paketi „Anine domaće zimnice” sa drugim i raznovrsnijim proizvodima.
Danas je proizvodnja slatke i slane zimnice njena osnovna i primarna delatnost, a ponuda kompletna, bukvalno – pravi mali špajz. Iz slatkog asortimana u ponudi su domaće slatko, kompoti, džemovi, sokovi i sirupi – sve bez šećera, za ljude koji vode zdrav život ili imaju posebne potrebe u ishrani i određene lekarske terapije poput dijabetičara.
Njeno pravilo je da u novu sezonu ne ulazi sa proizvodima iz prethodne. Početkom aprila sve što je preostalo neprodato Nikodijevići doniraju u humanitarne svrhe.