Najbolje iz Srbije
08.02.2021. - 09:30
“Bojkovčanka” čuvena srpska šljivovica
Rakija “Bojkovčanka” poznati srpski suvenir, a sada već brend sa tradicijom dugom 35 godina, obišla je mnoge svetske gradove, a verovali ili ne, ne postoji evropski dvor u kome nema bar jedne boce ove unikatne rakije
Bojkovčanka je stigla i u kosmos do međunarodne stanice Mir, a zahvaljujući svom jedinstvenom ukusu poredi se sa najkvalitetnijim alkoholnim pićima u svetu.
Osnovana je 1985. godine na imanju porodice Simić, u selu Popadići u blizini valjevske Mionice, a ime je simbolično dobila po brdu Bojkovac, koje se nalazi iznad ovog sela.
Porodica Kuburić je 2009. godine otkupila brend “Bojkovčanka” i kompletnu proizvodnju, a pre pet godina otvorili su i u Muzej srpske šljivovice, smešten ispod Avale u Vrčinu.
U okviru Muzeja, nalazi se destlerija i savremena proizvodnja, što svakako predstvalja izuzetno atraktivnu destinaciju za mnoge turiste i ljubitelje srpske rakije. Porodica Kuburić pored šljivovice, koja je svakako primarna, proizvodi i rakiju od kajsije, kruške, loze, višnje i viljamovku.
Interesanto je da se Bojkovčanka proizvodi po jedinstvenoj recepturi staroj 35 godina, a tvorac recepture je čuveni srpski tehnolog Ljubomir Urošević. Kao najkvalitetnija srpska šljivovica, dobija se mešanjem autohtonih sorti šljiva i to: metlaš, crošljiva, crvena ranka i požegača, a kad se završi kompletan postupak proizvodnje ova rakija se ostavlja da “odleži”, desetak godina u posebno selektovanim hrastovim buradima, čime se dobija nesvakidašnja esencija kvaliteta i ukusa. Svetski tehnolozi smatraju da se samo srpska šljivovica može porediti sa francuskim konjakom, pa se često mnogi zapitaju zašto ona nije svetsko piće.
Miroslav Kuburić, vlasnik muzeja ističe da Bojkovčanka nije biznis, već zadovoljstvo i ljubav nastala u želji da se očuva tradicija srpske šljivovice, te je ona danas moderan srpski brend i predstavlja nadaleko poznatog “ambasadora” naše zemlje širom sveta.
Njena proizvodnja je limitirana, ne prelazi nivo manufakturne proizvodnje, a čuva se u unikatnim bocama napravljenim od ručno duvanog stakla.
„Kvalitet naše rakije potvrđuje oko 600 nagrada, medalja i diploma za kvalitet, te je Bojkovčanka često od strane izvanrednih stručnjaka ocenjivana kao piće svetskog kvaliteta. Nama najdraža nagrada je iz 2007. godine, kada je u Ljubljani na Međunarodnom sajmu u konkurenciji od 624 učesnika iz celog sveta, Bojkovčanka ponela Titulu apsolutnog šampiona sa najvećom mogućom ocenom.
Posetioci muzeja ovde mogu videti i dva eksponata koji su 2004. godine upisani u Ginisovu knjigu rekorda. Reč je o “ručno duvanoj“ boci i najvećoj šajkači, a ovi ekponati su ponos naše muzejske kolekcije“, istakao je Miroslav Kuburić.
Probajte Muzej srpske šljivovice i sami ćete se uveriti zašto je Bojkovčanka najkvalitetnija srpska šljivovica, jer njen ukus, miris i boja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.