Najbolje iz Srbije
12.10.2022. - 09:30
Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar
Leskovačko petorečje predstavlja geografsku celinu koja je po mnogo čemu jedinstvena na prostoru Balkana. Plodna i osunčana zemlja u dolini pet reka idealna je za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Grad na reci Veternici, koji je u međunarodnim okvirima prepoznat kao „prestonica roštilja“, čuven je po još jednom proizvodu – Leskovačkom domaćem ajvaru
Bogata gastronomska ponuda juga ne bi bila potpuna bez ajvara - neodoljivog proizvoda jarke crvene boje, bogatog i jedinstvenog ukusa. Od druge polovine avgusta sve do početka oktobra leskovačke domaćice se trude da pripreme ajvar, bez koga se nijedna zimska trpeza na jugu Srbije ne može zamisliti.
![Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar](https://www.predsednik.rs/images/2022/09/26/3-1200x0.jpg)
Privatna arhiva
Ono što izdvaja ovaj proizvod je sirovina, kao i tradicionalni način pripreme. Paprika koja se koristi u preradi je tipa „Kurtove kapije“ čije su karakteristike takve da svaki plod mora da bude dvostran sa tankom drškom, veličine prosečne ljudske šake i sa niskim sadržajem suve materije. Paprika, koja se peče na peći koju Leskovčani nazivaju „kube“, daje prijatne mirise, a nakon pečenja se ljušti, melje i prži u biljnom ulju.
![Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar](https://www.predsednik.rs/images/2022/09/26/7-1200x0.jpg)
Privatna arhiva
Dodavanjem soli, jabukovog ili vinskog sirćeta i šećera dobija se proizvod koji ima karakteristike i toplinu juga Srbije. Postoje više varijacija ajvara, i to: ljuti i neljuti, mleveni i cepkani. Leskovački domaći ajvar nalazi se na listi zaštićenih proizvoda sa geografskim poreklom.
![Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar](https://www.predsednik.rs/images/2022/09/26/8-ajvar-1200x0.jpg)
Privatna arhiva
Sama reč „ajvar“ je osmanskog porekla, a po nekim tumačenjima dovodi se u vezu sa „kavijarom“ koji nije bio retkost u srpskim kafanama u 19. veku.
Istorija proizvodnje paprike u Leskovcu je duga, a trgovci iz ove varoši nadaleko su bili poznati po prodaji sušene i mlevene paprike. Uostalom, čuvena izreka nadasve duhovitih Leskovčana, zapisana u periodu između dva svetska rata, glasi: „Mi jedemo paprike, a zidamo fabrike“. Počeci pripreme ajvara u Leskovcu vezani su za period posle Drugog svetskog rata.
![Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar](https://www.predsednik.rs/images/2022/09/26/9-1200x0.jpg)
Privatna arhiva
Uz spržu i roštilj meso, ajvar je neizostavni deo leskovačke tradicionalne kuhinje. Bez ova tri proizvoda Leskovac ne bi bio to što jeste - grad sa kvalitetnom i ukusnom hranom.