Najbolje iz Srbije
21.05.2021. - 09:32
„Naša zemlja zavisi od sela“
Selo Šilopaj poznato je po veličanstvenoj crkvi, letnjoj manifestaciji “Šilopajska panorama”, a odnedavno i po istoimenoj zadruzi
Osnovana pre dve i po godine, Voćarska zadruga “Šilopaj” ima sedam članova, a prema rečima direktora Branka Miličića, glavna proizvodnja bazira se na rakiji od kajsije, šljive, a u planu je proizvodnja viljamovke i rakija od dunje.
Za dobru i „pitku” rakiju potrebno je ulaganje, vreme, tehnologija i višegodišnje iskustvo. Od branja šljiva, vrenja i pečenja komine, do pića u luksuznoj staklenoj boci dug je proces, pored proizvodnje rakije, ideja zadrugara je promocija Šilopaja i ovog čitavog kraja.
Rešenost i upornost da se ulaže u svoje mesto, moraju dovesti do uspeha i dati rezultate. Vođeni idejom da u Šumadiji, zemlji šljive, treba iskoristiti prirodne potencijale i oživeti selo, osnivači zadruge u Šilopaju, iskoristili su subvencije države i podršku lokalne samouprave.
„Ušli smo u proceduru osnivanja 2018. godine kada smo konkurisali kod države za dobijanje bespovratnih sredstava, koja su nam odobrena, tako da smo počeli sa radovima na podizanju objekta a sa radom, 2019. godine“, kaže Branko Miličić, direktor Voćarske zadruge „Šilopaj”, i dodaje da su dobili sredstva za opremu, a ostalo su finansirali sami. „Danas u svom pogonu imamo destileriju, manju sušaru za sušenje voća, povrća i lekovitog bilja i hladnjaču. Želeo bih da naglasim značajnu pomoć i podršku lokalne samouprave oko otvaranja Zadruge. Puno korisnih saveta i informacija dobili smo od predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića, a šef kancelarije za poljoprivredu Milka Nedeljković pomogla nam je da pripremimo svu potrebnu dokumentaciju“, navodi Miličić.
U Zadruzi rade na proizvodnji i tehnologiji pravljenja rakije. Zaštitni znak i prvi proizvod plasiran na tržište je kajsijevača, dok će za pravi ukus i kvalitet šljivovici biti potrebno par godina da „odleži“ u burićima. Miličić kaže da je epidemiološka situacija uticala na slabiju prodaju rakije i da se Zadruga bazirala na usluge pečenja za druge korisnike. Za autohtone sorte šljive, zasađene na imanju iza voćarskog objekta, vlasnici veruju da će imati dobar rod i biti garant kvaliteta rakije šljivovice.
„Prošle godine potpisali smo ugovor sa Tehničkom školom „Jovan Žujović”, po kome su đaci škole podigli zasad voća i autohtone sorte, drenovku i okruglicu, a zajedno pravimo i rakiju od meda“, kaže direktor Voćarske zadruge „Šilopaj” i naglašava da naša zemlja zavisi od sela, kao i da radom same Zadruge i otkupom voća planiraju da zaposle i dovedu što veći broj ljudi u selo. „Ako to ostvarimo u narednoj godini, možemo reći da smo uspešni preduzetnici“, ističe Miličić.