Stara receptura i nova tehnologija – kombinacija koja osvaja

Najbolje iz Srbije

21.05.2021. - 09:30

Stara receptura i nova tehnologija – kombinacija koja osvaja

Na obroncima Homoljskih planina, nadomak Bora, smestilo se selo Oštrelj gde smo upoznali Stefana Simonovića, mladog poljoprivrednika koji uspešno vodi “Zapis Homolja” - porodičnu mlekaru i mini farmu krava

Ovaj porodični uspeh temelji se na iskustvu i ljubavi prema sirevima. Kako nam je rekao naš sagovornik, rado je nastavio očevim stopama. Zadovoljan je rezultatima koje postiže, ali ne miruje. Uvek se trudi da ide ka još boljem plasmanu, jer to danas zahteva i samo tržište u svakom segmentu poljoprivrede. Trenutno u štali ima tridesetak grla, a mesečno imaju oko 6000 litara mleka odlične klase.
 
Stara receptura i nova tehnologija – kombinacija koja osvaja

Privatna arhiva

“Moji se ovim poslom bave već skoro 20 godina, a ja sam sad nastavio. Imao sam dobar start sa poslom, jer su moji roditelji nešto napravili. Samim tim što sam završio mlekarsku školu, a kasnije i Tehnološki fakultet, siguran sam da će praktično znanje i višegodišnje iskustvo biti iskorišćeni na najbolji mogući način”, priča nam ovaj ponosni vlasnik “Zapisa Homolja”.
 
Stara receptura i nova tehnologija – kombinacija koja osvaja

Privatna arhiva

Naš mladi domaćin neuspeh ne vidi kao opciju. Vodi jednu savremenu mini farmu od koje živi njegova porodica. Sebi je za cilj postavio da u narednim godinama proširi proizvodnju sira i unapredi svoj plasman na tržištu.
 
Stara receptura i nova tehnologija – kombinacija koja osvaja

Privatna arhiva

“Mi smo samo ulagali u mleko i mislili kako ćemo da napravimo sir, nismo kalkulisali i nismo računali na neuspeh”, kaže Stefan.
A kako kaže, od vrhunskog mleka nastaje i vrhunski sir. Rađen po starom receptu, a prema novim tehnološkim procesima, vlaški sir u vinu iz manastira Bukovo svakako je nešto što morate probati ukoliko Vas put navede u ovaj kraj.
 
Stara receptura i nova tehnologija – kombinacija koja osvaja

Privatna arhiva

“Svi koji su probali bili su oduševljeni. Pijani sir, kako ga mnogi zovu, je sir u kombinaciji sa vinom i to je upravo ta dobitna kombinacija.”, objašnjava nam naš sagovornik.
Koliko harmonično sirevi idu uz vino, ne zna se dok se ne proba, a Simonovići rade ne samo na tome da popularizuju veću konzumaciju i tražnju za svojim proizvodima, već da na duge staze stvore novi brend ovog istočnog kraja Srbije.
 
Stara receptura i nova tehnologija – kombinacija koja osvaja

Privatna arhiva

Za kraj ove naše priče, Stefan kaže da je najveće dostignuće nastaviti tradiciju predaka, što je i najveća želja svakog poljoprivrednog proizvođača. A on odlazak iz sela ne vidi kao opciju, već smatra da su ostanak na selu i bavljenje poljoprivredom budućnost domaćeg agrara.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).