Najbolje iz Srbije
30.09.2021. - 09:30
Testenina po bakinom receptu
Nišlijka Jovana Mitrović Ranđelović, diplomirani ekonomista po struci, pokrenula je sopstveni biznis, proizvodnju domaćih testenina i suvih začina bez aditiva po bakinom receptu
Jovana je pre pokretanja ove proizvodnje bila zaposlena u firmi, gde je, prema sopstvenim rečima, radila u jako teškim uslovima. Iako je diplomirani ekonomista, nije uspela da se zaposli u struci. Rešila je da napusti posao, skupila je hrabrosti i otvorila svoju radionicu domaće testenine u Malči kraj Niša.
Mlada preduzetnca je rođena u Nišu, ali sa porodicom sada živi na imanju u Malči, gde gaji domaće proizvode pomoću kojih sprema svoju testeninu.
A zašto baš testenine? Jovana jednostavno kaže da je oduvek imala ljubav prema njima i da je redovno spremala za svoju porodicu i prijatelje koji su svaki put bili oduševljeni.
„U našoj porodici se po tradicionalnom receptu, ručno, bez upotreba mašina, spremaju testenine i rezanci za supu od domaćih jaja i brašna po receptu moje bake. Na dnevnom nivou zamesim četiri do pet kilograma brašna“, kaže ona.
Suvi začini se pripremaju u malim količinama, pažljivo biraju i seckaju, zatim suše na niskoj temperaturi oko 20 sati. Suvi začin (domaća vegeta) je jedini na tržištu sa 95 povrća i samo 5 posto soli, a paradajz sos je bez šećera.
U svojoj skromnoj radionici ona proizvodi kore za pitu od belog pšeničnog i speltinog brašna, rezance za supu, taljatele, kore za lazanje, testeninu za gulaš. Svi proizvodi su bez aditiva i bez šećera.
„Testenine se nutritivno obogaćuju povrćem od kojeg dobiju i divnu, prirodnu boju koja je izuzetno privlačna i interesantna deci“, navodi Ranđelović.
Rezanci za supu od pšeničnog brašna su njen najprodavaniji proizvod, a testenina od speltinog brašna je traženija u odnosu na onu od belog.
Za sladokusce tu je i slatka testenina sa kakaom.
Sa osmehom kaže da u svaki zames, osim brašna i domaćih jaja, ubacuje i puno dobre volje, vedrine i ljubavi, sa nadom da svojim kupcima bar delić prenese već pri prvom zalogaju.
Ističe da je njena vizija da se biznis još više proširi i razvije, da u njenoj proizvodnji bude više radnika, da je zadovoljna u kom pravcu sve teče za sada, ali i da bi volela da naiđe na još veće interesovanje Nišlija za ove proizvode.