Najbolje iz Srbije
21.04.2021. - 09:30
Tradicija duga 20 godina
Da se uz volju, želju i upornost svaki trud može isplatiti, potvrđuje nam i priča porodice Krcić iz sela Zlot pokraj Bora koja pravi kačkavalj za koji mnogi kažu da boljeg nema
Prema receptu baka Ljubice, Krcići su se prvenstveno bavili proizvodnjom nedimljenog kačkavalja. Međutim, nakon preuzimanja posla koji su s ljubavlju svojim rukama spravljali stari majstori svog zanata, Zoranov otac, inače potomak nosioca originalne recepture, rešio je da poboljša ukus i proširi ponudu, te je odlučio da sir obogati raznim začinima, voćem i koštunjavim plodovima. Tako sada Krcići u svojoj ponudi imaju preko deset vrsta dimljenog kačkavalja i čik se usudite zaustaviti se na jednom ukusu.
Dimljen na jednodnevnoj vatri od bukovog drveta, obogaćen specifičnim mirisom i ukusom, „Krcino zlato” je kvalitetno napravljen proizvod, po staroj recepturi, bez aditiva, bez dodataka, bez konzervanasa. Jedini dodatak je kuhinjska so i začini ili voće. Tako da uz punu fazu zrenja i kvalitetno održavanje, dobije se jedan vrhunski proizvod.
„Tradiciju proizvodnje čuvenog bakinog kačkavalja sa ponosom čuvamo i negujemo već skoro dve decenije. Mogu da kažem da smo potpuno posvećeni hrani koja je održiva, kvalitetna i plod tradicionalnog znanja i iskustva”, priča nam Zoran.
„Krcino zlato” našlo se na mnogobrojnim sajmovima sireva, vinskim manifestacijama koje se održavaju širom Srbije na kojima su osvojili mnoga priznanja, a ipak najdraža nagrada je sa Međunarodnog sajma privrede, drugo mesto za inovaciju i kvalitet. Kako Zoran voli da kaže, svaka nagrada je znak da je posao dobro urađen i podstrek da „zlato” bude još bolje, što potvrđuje i Kraljevski oskar za kvalitet ovog proizvoda po kome su Krcići poznati u istočnom kraju Srbije.
„Mislim da Srbija ima domaće proizvode kojima se zaista možemo dičiti. Kvalitetna i zdrava konkurencija svakako može biti pokretač razvoja poljoprivrede i okidač za razvoj turizma svih krajeva naše zemlje. Mi imamo u planu da, uz pomoć subvencija koje grad Bor daje u oblasti poljoprivrede, osnujemo farmu i proizvodnju podignemo na jedan viši nivo”, rekao je nam je vlaški majstor za pravljenje dimljenog kačkavalja.
Ovaj originalni vlaški dimljeni kačkavalj neizostavan je na trpezi u ovom kraju Srbije. Iako zvanično nije brendiran, Krcino zlato je svakako jedan od zaštitnih znakova Timočke krajine.