Poseta predsednice Evropske komisije

Vesti

28.10.2022. - 22:51

Poseta predsednice Evropske komisije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen sa kojom je obišao radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska u blizini Niške Banje, koji bi trebalo da bude završen do septembra 2023. godine.

Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je zahvalio Evropskoj uniji i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na direktnoj budžetskoj pomoći od 165 miliona evra koje će Srbija dobiti zbog energetske krize. 
 
"To je za nas ogroman novac. Možda za zemlje EU nije. Beskrajno hvala Vama, poreskim obveznicima EU na toj velikoj podršci. Umemo to da cenimo. To za nas jeste veliko i olakšaće probleme sa kojima se suočavamo", rekao je predsednik Vučić i zahvalio i na izdvojenih 500 miliona evra za Zapadni Balkan, vezano za investicije u elektrotransmisijskim konekcijama sa drugim zemljama. 
 
Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"To je još važnih infrastrukturnih projekata za našu zemlju. Do pre tri godine nismo imali gasovod. Imali smo samo preko Beregova i Mađarske do Pančeva. Onda smo gradili jedan iz Zaječara i Vrške čuke. Sada gradimo interkonektor prema Bugarskoj. Hvala EU što nam daje 50 miliona evra od 88,5 miliona za ovaj interkonektor", poručio je predsednik Vučić podsećajući da je EU dala i 40 miliona evra pomoći za put Niš-Merdare. On je izjavio da Srbija treba da izgradi i gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom, koja će biti važna za diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom. 
 
Predsednik Vučić je, tokom predstavljanja projekta gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, predsednici EK preneo da bi trebalo da se izgradi oko 70 kilometara gasovoda prema Severnoj Makedoniji i da ta zemlja uradi još 23 km. 
 
Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"I tada ćemo moći da se povežemo sa Albanijom i Grčkom na LNG terminal za tečni prirodni gas, kao i na druge izvore. Onda ćemo biti u mnogo boljoj poziciji kada je reč o diverzifikaciji izvora snabdevanja i posebno da se povežemo na gasovode TAP i TANAP i druge LNG terminale", rekao je predsednik Vučić i podsetio da će Srbija moći da dobija gas preko LNG terminala u Aleksandropolisu na severu Grčke. 
 
"Onda možemo da gradimo gasovod i prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj", naveo je predsednik Vučić i dodao da će, prema projektovanoj ceni, gradnja gasne interkonekcije Srbija-Severna Makedonija koštati više od 70 miliona evra. 
 
"To je za nas veoma važna infrastruktura", naglasio je predsednik Vučić. 
 
Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je istakao da će uz gasnu konekciju sa Bugarskom biti lakše i da se privuku investitori u pirotsko-nišavski deo zemlje. 
 
Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen pozvala je Srbiju da se pridruži EU u zajedničkoj nabavci gasa i najavila 165 miliona evra trenutne budžetske podrške. Ona je naglasila da je Zapadni Balkan uključen u sve što radi Evropska unija. 
 
"Znam da je budućnost Srbije u EU, znam da naša EU nije potpuna bez Srbije, jer delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti i zato nastavimo zajedno da radimo na njoj", rekla je predsednica EK i dodala da su EU i Zapadni Balkan, a tako i Srbija, deo Evropske energetske zajednice. Ona je istakla da je, zahvaljujući dobrom napretku koji je postigla, Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka EU i da je želja da sada preduzme dalje važne korake ka EU. 
 
Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Izuzetno mi je drago što sam na ovom posebnom mestu koje pokazuje duboku povezanost koju imamo, kao i našu sjajnu saradnju. Danas pratimo napredak interkonektora između Bugarske i Srbije i sjajno je videti kako ovaj važan projekat poprima oblik", objasnila je ona dodajući da je 80 odsto finansija obezbeđeno od Evropske komisije i Evropske investicione banke.
 
"Radujemo se završetku ovog projekta za godinu dana. Diferzifikacija nabavke gasa iz više izvora je od suštinske važnosti", naglasila je Fon der Lajen i dodala da je EU predvidela 500 miliona evra bespovratnih sredstava Zapadnom Balkanu za ulaganje u infrastrukturu, navodeći kao primer Transbalkanski elektromrežni koridor. 
 
Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednica EK Fon der Lajen rekla je da je njoj posebno važan projekat izgradnja energetski efikasne Univerzitetske dečje bolnice, koji podržava EU. Takođe, dodala je i da je gasni interkonektor između Srbije i Severne Makedonije u projektima EU. 
 
Jelašnica-Niška Banja,
28. oktobar 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).