tan2015-7-15_125327566_0.jpg

Vesti

15.07.2015. - 13:44

Predsednik Nikolić uručio Orden nadbiskupu Antoniniju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas Orden srpske zastave drugog stepena apostolskom nunciju, nadbiskupu Orlandu Antoniniju, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete Stolice.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas Orden srpske zastave drugog stepena apostolskom nunciju, nadbiskupu Orlandu Antoniniju, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete Stolice.

Svojim angažovanjem nadbiskup Orlando Antonini znatno je doprineo visokom nivou odnosa Srbije i Vatikana, navodi se u obrazloženju i ističe da je po prvi put u savremenoj istoriji predsednik Republike lično odlikovao apostolskog nuncija.

Antonini je nakon uručenja Ordena u Predsedništvu Srbije rekao da je veoma polaskan odlikovanjem i da će od danas sa još više truda brinuti o razvijanju bilateralnih odnosa Svete stolice i Srbije i nastaviti da bude ambasador Srbije.

On je, podsetivši da je Nikolić po preuzimanju funkcije predsednika rekao da želi da zadrži otvorena vrata prema Istoku i prema Zapadu, ocenio da je to veoma riskantna geopolitička uloga koja je u istoriji Srbiji donela mnogo nevolja i patnji, ali koja takođe može biti puna mogućnosti za onoga ko zna kako da ih upotrebi.

Nadbiskup Antonini je rekao da je tokom šest godina svoje misije bio u prilici da vidi proces transformacije zemlje i da je shvatio kako kompleksna i teška može biti realnost na ovim prostorima, na geopolitičkom i na verskom nivou.

"Trudio sam se da što je moguće više zainteresujem Svetu stolicu za ovu zemlju i mogu da kažem da sam sreo drage i otvorene ljude među pripadnicima verskih i loklanih zajednica, zainteresovane da probude odnose među nama, čak želeći da počnu proces razjašnjavanja, koliko god je to moguće, bolnih činjenica naše zajedničke istorije", rekao je on.

Apostolski nuncije je Nikoliću poželeo da njegov susret sa papom u septembru donese značajne rezultate sa obe strane.

Antonini je dodao da će od danas zadatak razvijanja bilateralnih odnosa između Srbije i Svete stolice obavljati sa još više truda.

"Kako je Srbija moje poslednje poslanje kao diplomate pretpostavljam i nadam se da sam ovde upotrebio najbolje iz iskustva koje se sakupljalo u meni za 36 godina služenja Svetoj stolici", rekao je Antonini.

Antonini je podsetio i da je tokom njegovom službovanja potpisan dogovor, prvi nakon stotinu godina, o obrazovanju i kulturi, kao i da su slični dogovori potpisani sa biblioktekom i arhivom Patrijaršije, kao i sa Bogoslovskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Bio bi, kaže, veoma zadovoljan i ako bi bila formirana mešovita srpsko- hrvatska komisija koju je predložio papa.

Uručenjnu odlikovanja prisustvovali su patrijarh srpski Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, ambasador Italije Đuzepe Manco.

Antonini je imenovan za apostolskog nuncija 8. avgusta 2009. godine, a predsednik Srbije je 1. jula potpisao ukaz o odlikovanju apostolskog nuncija nadbiskupa Antoninija.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).