Vesti

04.02.2022. - 19:36

Predsednik Vučić na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, boraveći u radnoj poseti Narodnoj Republici Kini, prisustvovao je ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Tom prilikom, predsednik Vučić poželeo je sreću našim sportistima i naglasio da ga sutra očekuju veoma važni razgovori sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom.  
 
„Iskoristićemo tih pola sata da razgovaramo o našim interesima za otvaranje avio-linije prema Pekingu i Šangaju. Želimo da, kao što je let do Njujorka kroz pet godina postao profitabilan, otvorimo najmanje jednu liniju ka Narodnoj Republici Kini. Takođe, imamo želju da pokrenemo još jednu liniju prema severno-američkom kontinentu, u Torontu ili Čikagu. Razgovaraćemo i o kineskim investicijama, jer u svim oblastima unapređujemo saradnju, uključujući i vojno-tehničku", izjavio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dodajući da je posle predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, prvi strani zvaničnik, koji će imati bilateralni susret sa kineskim predsednikom.  
 
1644045092159.jpg
 
U obraćanju javnosti, predsednik je poručio da je Narodna Republika Kina drugi trgovinski partner Republike Srbije.    
 
„Dugi niz godina Italija je bila na prvom mestu, Nemačka na drugom, Bosna i Hercegovina na trećem, Rusija na četvrtom, a nakon toga zemlje regiona. Danas je, međutim, situacija potpuno drugačija. Nemačka je na prvom mestu, Narodna Republika Kina na drugom, zatim slede Italija, Rusija, pa Mađarska, Rumunija, Bugarska i Poljska", naglasio je predsednik.    
 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je izvoz iz Srbije za Narodnu Republiku Kinu drastično uvećan.
 
„I dalje imamo deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, koji je očekivan i to je logično, ali smo 22 puta uvećali svoj izvoz u Kinu. U tome nam mnogo pomaže Ziđin, koji je naš najveći izvoznik u Srbiji, tako da su neozbiljne priče o zatvaranju rudnika bakra i zlata“, rekao je predsednik napominjući da očekuje rast saradnje, koja je ostvarena na svim poljima, od veštačke inteligencije, robotike, do automobilske industrije.  
 
Predsednik se tokom ceremonije sastao i sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom, kao i sa knezom Albertom II od Monaka, kod kojeg će uskoro ići u zvaničnu posetu.  
 
“Iznenadio sam se da smo blizu cifre od dve milijarde evra trgovinske razmene sa Poljskom, koja pretiče mnoge druge zemlje. Takođe, primetićete da Mađarska, Rumunija, Bugarska i Poljska postaju značajniji partneri nego svi u regionu, što je takođe iznenađenje“, poručio je predsednik Vučić.  
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je posetu Narodnoj Republici Kini i za razgovor sa prestolonaslednikom Abu Dabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom, na temu napretka dosadašnjih zajedničkih projekata i planiranja i razvoja novih.  
 
„Sa ponosom sam govorio o projektu Beogradu na vodi. Nadam se da će nas šeik uskoro posetiti, kako bismo otvorili zajedničku fabriku vakcina. To je veoma važno za budućnost. Još ne znamo kako da se borimo sa ovim virusom, a kamoli sa nečim drugim u budućnosti“, zaključio je predsednik Vučić.  
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).