Predsednik Vučić na sastanku Visokog saveta za saradnju Rumunije, Srbije, Grčke i Bugarske

Vesti

29.03.2019. - 22:48

Predsednik Vučić na sastanku Visokog saveta za saradnju Rumunije, Srbije, Grčke i Bugarske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, u Bukureštu, sa predsednicima vlada Rumunije Viorikom Danćilom, Republike Grčke Aleksisom Ciprasom i Republike Bugarske Bojkom Borisovom, sastanku Visokog saveta za saradnju Rumunije, Srbije, Grčke i Bugarske i izrazio zadovoljstvo činjenicom da Srbija i te tri zemlje, sve tri članice EU, tesno sarađuju.

"Višegradska grupa je veća i značajnija od nas, ali ovo može da bude, kako je rekao Aleksis Cipras – B 4. Mi u grupi, zajedno, mnogo smo snažniji nego pojedinačno i naš glas se daleko više i snažnije čuje. Mislim da to svi i te kako dobro razumeju", istakao je predsednik Vučić, nakon sastanka, i preneo da će predsednici vlada Rumunije, Republike Bugarske i Republike Grčke uputiti Angeli Merkel i Emanuelu Makronu zajedničko pismo podrške Srbiji na evropskom putu.
 
"Danas smo na veoma ozbiljan i odgovoran način sagledavali sve o čemu smo govorili na prethodnim sastancima i dogovarali nastavak infrastrukturnih radova", rekao je predsednik Vučić i naveo  da se na sastanku najviše razgovaralo  o energetskim pitanjima i diversifikaciji energetskih izvora, kao i šta je to što četiri države zajedno mogu da urade na međusobnom povezivanju, gasovoda i svih ostalih energetskih izvora. On je dodao da će sa predsednicom Vlade Rumunije nastaviti razgovore o izgradnji autoputeva koji treba da povežu Srbiju i Rumuniju, kao i o izgradnji 400-kilovoltnog dalekovoda Pančevo–Rešica i o izgradnji reverzibilne elektrane Đerdap 3, odnosno o izradi studije izvodljivosti za taj projekat. 
 
Predsednik Vučić na sastanku Visokog saveta za saradnju Rumunije, Srbije, Grčke i Bugarske

Foto Predsedništvo Srbije

 
Predsednica Vlade Rumunije Viorika Danćila rekla je da su lideri četiri zemlje učesnice kvadrilaterale – Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke potpisali Bukureštansku deklaraciju, kojom potvrđuju da će pojačati saradnju kako bi doprineli stabilnosti regiona, kao i da snažno podržavaju put pridruživanja Srbije EU.
 
"Naša saradnja danas ulazi u novu fazu, koja je pretočena u zajedničku deklaraciju četiri zvaničnika. To je prvi dokument te vrste u ovom formatu", naglasila je predsednica Vlade Rumunije i dodala da je dokument dokaz čvrste posvećenosti saradnji, kako bi izgradili prosperitetan i stabilniji region. Ona je istakla da je predsedavanje Rumunije EU obeleženo velikim izazovima, Bregzitom i predstojećim izborima u EU, ali i da se Rumunija posebno zalaže za ubrzanu evropsku proceduru kada je reč o Srbiji.
 
Bukurešt, 29. mart 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).