Predsednik Vučić u Briselu

Vesti

19.09.2024. - 22:58

Predsednik Vučić u Briselu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Briselu, gde je  učestvovao na radnom ručku koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Predsednik Vučić je izjavio da je sastanak u Briselu važan i da će se razgovarati, prvenstveno, o evropskom Planu rasta sa Zapadni Balkan, istakavši da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i unutrašnjim reformama. On je naveo da će se tokom radnog ručka razgovarati i o sprovođenju pojedinačnih reformskih agendi, planovima nove Komisije kada je u pitanju proces proširenja, kao i o ukupnoj situaciji u regionu. 
 
Predsednik Vučić u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Naša zemlja ostaje posvećena svom evropskom putu i unutrašnjim reformama u cilju pridruživanja EU, ali na prvom mestu važan nam je bolji život naših građana, ekonomski rast i razvoj zemlje", dodao je predsednik. On je rekao da će Srbija zato nastaviti da insistira na konkretnim koracima približavanja EU, kao što su pristup jedinstvenom evropskom tržištu i platnom prometu, uvođenju zelenih koridora, daljem privlačenju direktnih investicija, kao i promeni ukupne ekonomske i političke atmosfere u regionu, jer, kako je istakao, "za svaki napredak potrebni su nam mir, stabilnost i saradnja". 
 
Predsednik Vučić u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Danas smo, na strateški način, razgovarali o planovima nove Evropske komisije, ali i svemu što smo mi učinili na našoj evropskoj agendi. Pričali smo o zelenim koridorima, što je od suštinskog značaja za Srbiju, a verujem da ćemo uskoro postati i deo jedinstvenog evropskog platnog prostora. Naše je da se trudimo, borimo i ispunjavamo kriterijume. Mi želimo otvoren Zapadni Balkan, želimo sigurnost i bolji život za sve građane“, naglasio je predsednik nakon radnog ručka. 
 
Predsednik Vučić u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić odvojeno se sastao i sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem, sa kojim je razgovarao o napretku Srbije u procesu pristupnih pregovora. Predsednik je, tom prilikom, istakao da je Srbija spremna za nove korake u pravcu članstva u EU i zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 
 
Predsednik Vučić u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ponovio sam da je Srbija, suštinski i tehnički, spremna za nove korake u pravcu približavanja i članstva u EU, posebno kada je reč o vladavini prava, ekonomskim i društvenim integracijama. Zahvalio sam komesaru Varhejiju na ličnom zalaganju i doprinosu koji je pružio evropskom putu Srbije tokom mandata na mestu komesara za proširenje i poželeo mu uspeh u novom resoru, za koji je predložen, u sledećem sastavu Evropske komisije", dodao je predsednik Vučić. 
 
Brisel,
19. septembar 2024. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).