kipar_velika.jpg

Vesti

30.11.2018. - 19:48

Predsednik Vučić u poseti Nikoziji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Nikoziji, gde se sastao sa predsednikom Republike Kipar Nikosom Anastasijadesom i gde je održana druga zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Kipar.

Predsednik Vučić je dočekan ispred Predsedničke palate uz najviše državničke počasti, nakon čega je  položio venac na spomenik Makariosu III. Po završetku zajedničke sednice dve vlade, nadležni ministri su, u prisustvu dva predsednika, potpisali bilateralne sporazume iz oblasti spoljnih poslova, dijaspore, evropskih integracija, obrazovanja i sporta.

Predsednik Vučić je, nakon sastanka i sednice dve vlade, rekao da je predsednik Republike Kipar prihvatio njegovu molbu da se angažuje na međunarodnom planu.

"Zamolio sam ga da evropske partnere upozna i upozori na moguće posledice poteza Prištine i on mi je rekao da će uputiti pismo svim liderima. Zahvalan sam, jer znam kako se čuje njegov glas u svim evropskim metropolama“, izjavio je predsednik Srbije.

„Pokrenuli smo mnogo tema i možemo mnogo toga i uraditi po drugim važnim pitanjima, da kupujemo, na primer, više kiparske robe. Veoma sam zadovoljan ovakvim susretima i ponosan sam što predstavljam svoju ozbiljnu državu, kao što dobro znam koliko je ozbiljan i ponosan narod Kipra. Živelo prijateljstvo Srbije i Kipra“, poručio je predsednik Vučić i dodao  da, kao predsednik Srbije, želi posebno i naročito da izrazi zahvalnost predsedniku Kipra na ozbiljnom i odgovornom pristupu rešavanju svih problema koji u Evropi danas postoje, da zahvali na iskrenoj podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu, kao i u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Predsednik Vučić u poseti Nikoziji

Foto Tanjug, Zoran Mirković

"Zahvalio bih se i građanima Kipra, koji preko svog predsednika i Vlade podržavaju srpski narod i građane Srbije, jer su građani Srbije uvek i na svakom mestu bili uz kiparski narod, rukovodstvo Kipra. Uvek ćete moći da računate na našu podršku u svim organizacijama širom sveta", istakao je predsednik Vučić.

"Imaćemo treći susret između Srbije i Kipra u Srbiji, ali ćemo biti i domaćini trilateralnog susreta Srbije, Kipra i Grčke, i sa velikim zadovoljstvom ćemo sa našim prijateljima razmatrati sve vidove saradnje u društvenim oblastima, od razmene znanja i saznanja u oblasti prosvete i kulture... Ili, da vidimo kako i na koji način da koristimo bar deo gasa koji bi mogao da dođe do Srbije preko Bugarske iz Ist meda, iako smo mi najvećim delom oslonjeni na ruski gas“, najavio je predsednik Srbije nakon susreta sa predsednikom Anastasijadesom.

Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades je istakao da Kipar poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i njen put ka EU.

"Ponovio sam jasan i izričit stav Kipra prema kojem, usled nepostojanja odgovarajućeg rešenja prihvatljivog za obe strane o statusu, Kipar smatra da je jednostrana proglašena nezavisnost Kosova nezakonita. U isto vreme ponovio sam jasan stav kiparskih vlasti o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", naglasio je predsednik Kipra i dodao da njegova zemlja svrstava Srbiju među prve kandidate za pristupanje Evropskoj uniji. On je istakao da je zajednička sednica vlada dve zemlje  bila prilika da se razmene mišljenja u vezi sa daljim učvršćivanjem saradnje u već postojećim sektorima delovanja, i proširivanju te saradnje, kao i da je dogovoreno održavanje srpsko-kiparskog foruma na Kipru, u cilju jačanja ekonomskih veza.

"Izrazio sam zahvalnost Vlade i svih nas za stalnu podršku Srbije u rešavanju kiparskog pitanja", rekao je predsednik Anastasijades.

Predsednik Vučić je završio jednodnevnu posetu Nikoziji sastankom sa arhiepiskopom Nove Justinijane i sveg Kipra Hrizostomosom II.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).