Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Vesti

10.12.2019. - 12:08

Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Republici Grčkoj, gde se danas sastao sa predsednikom te zemlje Prokopisom Pavlopulosom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje, kao i ključnim pitanjima za obe zemlje.

Predsednik Republike Grčke Pavlopulos dočekao je predsednika Vučića uz najviše državne počasti, a prethodno je predsednik Srbije položio venac na Spomenik neznanom junaku u Atini.  
  
„Veliko hvala na gostoprimstvu i ljubaznim rečima. Srbija i Grčka su prijatelji, a naš posao je da napravimo da budemo još bolji prijatelji i da budemo još bliži jedni drugima u budućnosti. Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbimu i bili jedni uz druge kada je bilo najteže“, rekao je predsednik Vučić, na početku razgovora sa predsednikom Pavlopulosom, i dodao da danas Srbija i Grčka imaju veoma dobre bilateralne odnose i da je ponovo pokrenuta trgovinska razmena između naših zemalja. On je zahvalio predsedniku Republike Grčke i grčkom narodu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i podršci na evropskom putu naše zemlje. 
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Sve reforme koje sprovodimo, sprovodimo zbog naših građana i zato želimo da ih sprovedemo do kraja da bismo živeli u demokratiji, imali dobro pravosuđe i živeli po evropskim standardima. Hvala Vam  što ste vodili računa o interesima Srbije, o bliskosti Srbije i Grčke, i nadamo se da će Vaša poseta Beogradu doneti još bolje odnose našim zemljama“, istakao je predsednik Vučić.  
 
Predsednik Republike Grčke Prokopis Pavlopulos naglasio je da se izuzetni i efikasni odnosi naše dve zemlje zasnivaju na dugom prijateljstvu srpskog i grčkog naroda u čijem temelju je zajedničko pravoslavno nasleđe. On je istakao da Grčka želi još bolju saradnju sa Srbijom u svim sektorima i da je uveren da će, zahvaljujući poseti predsednika Vučića, odnosi dve zemlje biti još bolji i prisniji.
 
"Imamo značajne alate da više razvijamo ove odnose", naglasio je predsednik Pavlopulos i dodao da će tome posebno doprineti planirano potpisivanje Deklaracije o strateškoj saradnji, kao i treći sastanak Visokog saveta za saradnju.
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Proces učlanjenja Vaše zemlje u našu, evropsku porodicu je važan. Vaša poseta je ujedno doprinos tome. Grčka je više od 40 godina članica EU. Za naš region, Grčka ima viziju da sve zemlje regiona mogu da doprinesu da izgradimo jak jugoistočni stub, da konflikte i neslaganja ostavimo za sobom. Treba da gledamo u budućnost. Ko želi da postane član mora da ispuni sve evropske standarde, a Srbija je je na visini zadatka“, naveo je grčki predsednik na početku razgovora u užem formatu, koji je nastavljen plenarnim sastankom dve delegacije. 
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Srbija i Grčka imaju mnogo više prostora u međusobnoj saradnji, u bilateralnim odnosima i po pitanju podrške u različitim organizacijama i institucijama. Srbija će imati značajnu podršku Grčke na svom evropskom putu, a Grčka uvek može da računa na podršku Srbije. Ovo je važan trenutak, jer bez podrške Grčke i zemalja u regionu ne možemo da postignemo uspeh na svom evropskom putu. Moramo svi da radimo zajedno, da se približavamo jedni drugima, da bismo bili poštovani od strane velikih. U budućnosti ceo region jugoistočne Evrope može da bude motor razvoja i bržeg ekonomskog rasta cele Evrope“, izjavio je predsednik Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Grčke Prokopisom Pavlopulosom. 
 
Predsednik Vučić sastao se danas i sa gradonačelnikom Atine Kostasom Bakojanisom, koji mu je, na svečanoj ceremoniji u Gradskoj kući, uručio Zlatnu medalju za zasluge grada Atine.
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Gradonačelnik Bakojanis istakao je da je Zlatna medalja priznanje za doprinos velikom prijateljstvu koje povezuje srpski i grčki narod, ali i znak poštovanja prema ličnosti predsednika Vučića, jer je iskusan političar koji je više puta pokazao hrabrost i promenio budućnost svoje zemlje.
 
Gradonačelnik Atine podsetio je na Sporazum o prijateljstvu i saradnji koji imaju Atina i Beograd, a koji traje više od 50 godina. 
 
"Beograd je prestonica koju Grci posebno vole ne samo zbog istorije, već i savremenog doprinosa civilizaciji", naglasio je gradonačelnik Bakojanis.

Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je poručio da je odlikovanje velika čast za Srbiju i za njega lično, ali i ogromna obaveza i podstrek za rad na daljem razvijanju bratskih odnosa dve zemlje i dva naroda. 
 
"Naši narodi su bliski još od srednjeg veka i Sveta gora je bila mesto susreta naših kultura", naglasio je predsednik Vučić i dodao da to što u Srbiji i Grčkoj postoje ulice nazvane po velikanima dva naroda govori o bliskosti i iskrenom prijateljstvu. On je rekao da je srpski kralj Aleksandar Obrenović 1896. bio prvi suveren koji je prisustvovao otvaranju modernih olimpijskih igara u Atini, kao i da su u oba balkanska rata, 1912. i 1913. godine, dva naroda bila najbliži saveznici.  
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"U Prvom svetskom ratu da nije bilo Grčke i Grka, nestala bi srpska država. Kada su Venizelosu ponuđeni teritorijalni ustupci na račun Srbije, on je izgovorio čuvenu rečenicu: 'Grčka je suviše mala da bi mogla da bude tako podla'. I zato je to jedan od junaka i Srbije, a ne samo Grčke", istakao je predsednik Vučić i naveo da su Srbi i Grci jednako stradali tokom Drugog svetskog rata boreći se protiv fašizma, dok je većina okolnih naroda pripadala Centralnim silama. 
 
Predsednik Vučić je naglasio da Srbija neće zaboraviti da je grčki narod 1999. godine, iako je Grčka članica NATO-a, bio uz srpski narod i pružao pomoć i podršku kako je znao i umeo. On je dodao da je Grčka jedna od pet zemalja EU koja nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, na čemu je Srbija zahvalna, kao i da je danas, kada Grčka oseća neku vrstu ugroženosti na Mediteranu, bez ozbira na dobre odnose Srbije i Turske, dužnost Srbije da kaže da će uvek čuvati, štititi i zalagati se za očuvanje teritorijalnog integriteta Grčke, na kopnu i na moru. 
 
"Srbija i Grčka i u dobru i u zlu biće zajedno, a ovu medalju shvatam kao dodatnu obavezu za Srbiju, i za sebe, da učinimo sve što možemo da naše ekonomske, kulturne i sveukupne odnose i dalje unapređujemo", zaključio je predsednik Vučić.  
 
Predsednik Vučić  i deo delegacije Srbije sastali su se danas sa istaknutim grčkim privrednicima.  
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Srbija će uskoro početi da gradi brzu prugu između Beograda i Niša, koja će biti deo važnog železničkog koridora od Atine do Budimpešte“, najavio je predsednik Vučić i objasnio da je u razgovorima sa predstavnicima Grčke istakao potrebu da se uradi dobra železnička veza od granice sa Severnom Makedonijom do Soluna.  
 
"Onda ćemo graditi i prugu od Niša do Preševa za brzine vozova od 120 do 160 kilometara na sat. To će stvoriti železnički koridor ne samo za Srbiju, već i Grčku“, rekao je predsednik Vučić i poručio grčkim privrednicima da investiraju u Srbiji, istakavši da mnoge evropske kompanije dolaze u našu zemlju, a posebno nemačke, koje već zapošljavaju oko 62.000 ljudi.  
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

"Želimo da radimo sa vama. Uvek su vam otvorena vrata Vlade Srbije i Razvojne agencije Srbije, ali i moja kancelarija će uvek biti otvorena ako odlučite da investirate u našoj zemlji. Možete da računate na našu pomoć“ , poručio je predsednik Vučić grčkim privrednicima i naglasio da Srbija nudi odlične uslove za investicije  i da je privukla 55 odsto svih investicija na Zapadnom Balkanu.  On je predstavio rezultate srpske ekonomije i naveo da je privredni rast Srbije prošle godine iznosio 4,4 odsto, a da će ove godine biti najmanje 4,1 odsto.  
 
Predsednik Vučić je izrazio nadu da će se, kroz današnji razgovor sa privrednicima, omogućiti da još veći broj grčkih investitora dođe u Srbiju, kao i da su srpskim investitorima vrata u Grčkoj otvorena.
 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se, drugog dana posete Grčkoj, sa predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i politički odnosi.
 
Predsednik Vučić i premijer Micotakis sastali su se u Grčkoj drugog dana zvanične posete predsednika Repiublike Srbije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Nakon bilateralnog sastanka predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis su potpisali Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje.
 
Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dveju zemalja.
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, otvarajući sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je prethodila potpisivanju dokumenta, istakao da je Deklaracija veoma važna, a da je Republika Grčka tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.  Osim Deklaracije, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić, tokom zvanične posete Atini, sastao se i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke, poglavarom Grčke pravoslavne crkve Jeronimom Drugim, posle koje se, kako je rekao, vraća kući sa više optimizma o jedinstvu u pravoslavnom svetu, uveren da sve razlike mogu da se prevaziđu dijalogom i razgovorima.
 
Predsednik Vučić je arhiepiskopu poklonio ikonu Svetog Save, koja je uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja urađena povodom 800 godina autokefalnosti SPC, a Jeronim Drugi je predsedniku Srbije darovao ikonu apostola Pavla, simbol Grčke pravoslavne crkve.
 
Predsednik Srbije je zahvalio grčkom partijarhu na poklonu, divnim rečima i toploj dobrodošlici i poručio da će Srbija uvek biti "rame uz rame" sa bratskim grčkim narodom.
 
Poželeo je grčkom narodu, Grčkoj pravoslavnoj crkvi i grčkom patrijarhu mnogo uspeha, sreće, zdravlja i radosti da se ostvari sve što žele, jer će to biti, kako je rekao, i ostvarenje naših želja i snova.
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Grčki patrijarh je Vučiću uzvratio je rečima da predsednika VUčića dočekuju u svetoj Arhiepiskopiji Atinskoj sa osećanjima dubokog poštovanja, prijateljstva i ljubavi, s radošću što je u poseti crkvi čiji je osnivač apostol Pavle.
 
"Preko vas poručujemo srdačne pozdrave srpskom narodu sa kojim koračamo u neraskidivom prijateljstvu", rekao je poglavar grčke crkve.
 
Zvaničnu dvodnevnu posetu Atini predsednik Vučić završio je sastankom sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA)  Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grčke vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).