Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Vesti

19.07.2024. - 17:07

Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Samitu o kritičnim sirovinama Srbije i tom prilikom se sastao sa kancelarom Savezne Republike Nemačke Olafom Šolcom i potpredsednikom Evropske komisije i evropskim komesarom za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošem Šefčovičem, sa kojima je razgovarao o pitanjima koja će uticati na brojne aspekte budućnosti naše zemlje i dati snažan zamah jačanju odnosa između Srbije i EU, kao i Srbije i Nemačke. Nakon Samita, potpisana su dokumenta u vezi sa razvojem lanca vrednosti za proizvodnju baterija i električnih vozila: Memorandum o razumevanju o kritičnim sirovinama između EU i Republike Srbije i Pismo o namerama o razvoju lanca vrednosti e-mobilnosti u Republici Srbiji.

Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić zahvalio je kancelaru Olafu Šolcu i potpredsedniku EK Marošu Šefčoviču, kao i ambasadorima mnogih zemalja koji su danas u Beogradu.
 
"Već smo imali razgovore i mogu da kažem da sam zadovoljan. Za nas, kao Srbiju, ovo predstavlja veliku nadu. Uvereni smo da tu šansu nećemo propustiti. Mi u Srbiji smo poznati po tome što najveći broj prilika propustimo, zato što kod nas postoji nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika, ali ovoga puta to sebi ne smemo da dozvolimo", rekao je predsednik Vučić na plenarnom sastanku Samita o kritičnim sirovinama Srbije, ističući da ljudi, ne samo u Srbiji, već širom sveta, hoće odgovornost, ozbiljnost i posvećenost budućnosti, a ne dnevne reakcije i ono donosi trenutnu popularnost. 
 
Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je naveo da će proizvodnja litijuma omogućiti zemlji kvantni skok u budućnost, a da je na Srbiji da bude pouzdan partner Evropi, Nemačkoj i celom svetu u ukupnom lancu proizvodnje. On je izdvojio tri važne stvari u realizaciji, od kojih je prva puna zaštita životne sredine. 
 
"Tu su i najveći eksperti koji znaju kako se to radi, a bez pune zaštite neće biti projekta", poručio je predsednik Vučić i, kao drugu stvar, izdvojio ekonomski procvat Srbije.
 
"Mi imamo i prvog srpskog proizvođača litijumske baterije. Mi ćemo, kao država, pomoći u ulaganje u to, ali molimo i vas da nam pomognete. Ja sam o tome razgovarao sa Marošom Šefčovičem mnogo puta i verujem da će biti više zainteresovanih evropskih kompanija“, rekao je predsednik. On je, kao treću važnu stvar u realizaciji, izdvojio podršku javnosti, naglasivši da zna da u početku neće biti šire podrške, kao što je izostala za sve velike projekte. 
 
Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc izjavio je da mu je drago što u Beogradu vidi veliki broj predstavnika tržišta sirovina koji su uključeni u projekat iskorišćavanja mineralnih sirovina i istakao da ima dosta razloga za realizaciju projekta Jadar u Srbiji. 
 
"On stvara nove potencijale lanca vrednosti, obezbeđuje mogućnosti za stvaranje radnih mesta, ne samo kada je reč o rudarstvu nego i u drugim koracima prerade, povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti, koja mora raditi bez emisije ugljen-dioksida. Dakle, reč je o prekretnici za mobilnost u budućnosti", rekao je kancelar Šolc i istakao da će sve biti urađeno po najvišim ekološkim standardima. On je dodao da je ključno da se unapredi električna mobilnost, a litijum je nezamenjiva sirovina za tako nešto. 
 
Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Litijum nam je potreban i to je prva poruka za tranziciju mobilnosti. Baterije su ključne kada je reč o električnoj mobilnosti. Litijum igra veoma važnu ulogu, kao što je do sada igrala nafta. Mi, međutim, ne sagorevamo ovu sirovinu, nego ćemo je koristiti za dugotrajnu budućnost", istakao je nemački kancelar, dodajući da je  ovde reč o cirkularnoj ekonomiji, što, između ostalog, znači da će se ono što se kopa iz zemlje koristi više puta. On je naglasio da se rudarstvom pokreće cirkularna ekonomija i da Srbija igra ključnu ulogu u tome.
 
"Važno je da se pridržimo najviših standarda zaštite životne sredine tamo gde se kopa ruda. To je važno za sve nas, ali i za budućnost i za sredinu u kojoj želimo svi da živimo. Nismo tu samo da damo podsticaj, nego ćemo biti sve vreme partner za sprovođenje ekološki prihvatljivih rešenja koristeći naša znanja inženjera u rudarstvu", poručio je namački kancelar Šolc na Samitu, istakavši da će primer Srbije ohrabriti i sve druge da krenu istim putem. 
 
Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je da će Srbija zauzeti centralno mesto u najvažnijim strateškim lancima vrednosti i da će 19. jul ući u knjige istorije kao veliki dan za ekonomiju Srbije, zato što danas Srbija postaje zemlja koja pravi korake da zauzme centralno mesto u evropskoj ekonomiji. 
 
Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ponosi onim što je danas započeto. 
 
"Mi verujemo u ogroman napredak naše zemlje. Ovo je ogromna prekretnica, promena i kvantni skok u budućnost, nešto što nismo verovali da može da nam se desi. Sve radimo transparentno i nijedan deo postupka u ovom projektu neće biti sakriven od ljudi. Boriću se za životnu sredinu u našoj zemlji, u Jadru i Rađevini, kako bi i voda, i vazduh, i zemlja bili čisti. Zato sam zahvalan na znanju i podršci koju ćemo u tom pogledu dobiti od  Nemačke i EU. Verujem u ogromnu ekonomsku korist za našu zemlju od ovog projekta, jer će ovo biti ubedljivo najveća direktna strana investicija u našoj zemlji. Želim da iskoristimo ono što Srbija ima, da sačuvamo prirodu, naše ljude i da obezbedimo veće plate i penzije i bolji život za sve. To su stvari o kojima moramo da razmišljamo u budućnosti, kako da se brže razvijamo i što pre približimo standardima u Evropskoj uniji“, poručio je predsednik u svom obraćanju. 
 
Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc izjavio je da je projekat Jadar dobar ne samo za Srbiju, već i za ceo region, ističući da će se poštovati najviši standardi kada je reč o zaštiti životne sredine. On je izrazio zadovoljstvo što je u Beogradu potpisan važan sporazum između Evropske komisije i Srbije koji će, kako je rekao, jačati saradnju u snabdevanju sirovinama. 
 
Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Moramo imati rezilijentnu strukturu u lancima snabdevanja i moramo otkriti nove izvore sirovina širom sveta, ali pre svega one u našim zemljama, u zemljama gde su sudbina i sreća omogućile da ih zemlje imaju. Priznajem, ova odluka traži hrabrost, ali je doneta u pravom trenutku. Potrebna nam je klimatski neutralno proizvedena električna energija, ali pre svega su nam potrebne baterije i dobar je napredak da je to sada omogućeno", rekao je nemački kancelar.  
 
Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Potpredsednik EK i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je da će dokumenti, koji su danas potpisani, dodatno istaći partnerstvo između EU i Srbije i istakao da će oni otvoriti vrata najvećim stranim direktnim investicijama u istoriji Srbije. On je čestitatao predsedniku Vučiću i Srbiji na, kako je rekao, inicijativi koju predvode po pitanju sirovina, baterija i električnih vozila, a zahvalio je i nemačkom kancelaru Šolcu na podršci u toj oblasti te podsetio na veliki broj evropskih kompanija koje su učestvovale u potpisivanju sporazuma danas. 
 
Beograd,
19. jul 2024. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).