predseenik_kine_velika.jpg

Vesti

18.09.2018. - 22:02

Sastanak sa predsednikom Narodne Republike Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom u Pekingu.

„Počastvovan sam što sam danas ovde. To predstavlja veliku nadu za naš narod. Rekli ste da inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ ne donosi plodove samo kineskom narodu, već i svim učesnicima inicijative. Srbija ubire plodove na tom putu. Zato Narodna Republika Kina i narod uživaju ogromno poverenje u Srbiji. Zahvalni smo vam na svakoj vrsti podrške, na investicijama, ali sa druge strane, Srbija predstavlja čeličnog saveznika i prijatelja Kini“, izjavio je predsednik Vučić obraćajući se kineskom predsedniku.

Predsednik Si Đinping potvrdio je da je Srbija čelični prijatelj Kine.

„Prvi međunarodni forum „Jedan pojas, jedan put“, gde ste bili naš gost, zaista je naišao na pozitivne reakcije sa svih strana. Zato će u aprilu biti drugi forum 40 lidera zemalja. Ja Vas sada pozivam na taj forum. Lično sam  samo dvojici ljudi uručio ovaj poziv – Putinu i Vama“, rekao je predsednik Kine predsedniku Vučiću.

U prisustvu  dvojice predsednika potpisana su dva sporazuma iz oblasti infrastrukture koji se sprovode u Srbiji: okvirni sporazum između Vlade Srbije i Kine o obezbeđenju koncesionog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda i ugovor o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beograda na auto-putu, deonica most preko Save kod Ostružnice – Bubanj potok.

Predsednik  Vučić  je, nakon sastanka, izjavio da je imao dug razgovor sa predsednikom Kine i da mu je uputio poziv da ponovo dođe u Srbiju,  kako bismo mogli da se pohvalimo na licu mesta da, proporcionalno broju stanovnika i veličini teritorije, imamo najbolju saradnju i rezultate sa Kinom. On je naglasio da postoji ogroman potencijal i ogromna šansa za saradnju sa Kinom i ponovio da je velika čast za Srbiju da svake godine ima zvaničan bilateralni sastanak sa predsednikom Kine.

Predsednik Srbije je napomenuo da je zamolio kineskog predsednika za pomoć i podršku za dodatno visokotehnološko unapređenje naše zemlje, odnosno za inovativne tehnologije i veštačku inteligenciju.

„Naš cilj je  da Srbija sačuva mlade i obrazovane ljude, da mogu da rade i zarađuju u svojoj zemlji“, rekao je predsednik Vučić i istakao da smo suverena, samostalna zemlja koja sama donosi odluke, što ima cenu koju plaćamo na drugoj strani.

"Vodimo i biramo dobru politiku. Mi hoćemo ekonomski da pobeđujemo u regionu i da se ekonomski razvijamo", naglasio je predsednik Vučić i podsetio da su najveći problem srpske privrede bili  RTB Bor i Železara, a da danas imamo kompaniju koja uskoro postaje najveći izvoznik i najviše doprinosi rastu BDP-a.

"Sutra ćete videti – sedećemo sa najmoćnijim kineskim kompanijama sa kojima do sada nismo imali priliku da se sretnemo u godinama prethodnog rada. Verujemo da će neke od njih doći u našu zemlju, što bi dodatno podstaklo rast Srbije", rekao je predsednik  Vučić.

"Ponosan sam na našu Srbiju koja polako, skokovima ide unapred", istakao je predsednik Srbije i najavio da će sutra, po četvrti put, razgovarati i sa kineskim premijerom Li Kećangom, a da će u centru pažnje biti teme ekonomskog foruma koji se održava u Tjenđinu.

„To će biti i prilika da se kroz razgovore o digitalizaciji i tehnologiji pripremi naredna poseta predsednika Sija Srbiji“, zaključio je predsednik Vučić.

Peking, 18. septembar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).