Sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država

Vesti

10.06.2019. - 10:58

Sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metjuom Palmerom, sa kojim je razgovarao o Kosovu i Metohiji, razlozima zastoja dijaloga između Beograda i Prištine, ali i bilateralnim i ekonomskim odnosima SAD i Republike Srbije.

Sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država

Foto Tanjug, Dragan Kujundžić

 
Predsednik Vučić je, nakon sastanka, izjavio da je sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom imao otvoren i konkretan dijalog.
 
"Naše pozicije su različite. SAD su priznale nezavisnost Kosova, a Srbija ga smatra delom svoje teritorije. Saglasni smo da samo razgovorima i očuvanjem mira i stabilnosti i poštovanjem interesa srpskog i albanskog naroda možemo doći do rešenja", rekao je predsednik Vučić i zamolio da se razume potreba na kojoj insistira Srbija, a to je postizanje kompromisnog rešenja.
 
„Mi smo uvek spremni, željni razgovora, dijaloga i kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju svaku mogućnost normalnog odnosa. Ne mislim da iko želi da još jednom čuje kako neko neće da ukida takse, ali najvažnije je da svi, zajedno sa nemačkim i francuskim partnerima, učinimo sve da se sačuvaju mir i stabilnost. Ipak, stvari su uvek mnogo važnije od jednog, dva ili pet sastanaka i suština je uvek ispred forme“, istakao je predsednik Vučić. 
 
Sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država

Foto Tanjug, Dragan Kujundžić

 
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, zadužen za Zapadni Balkan, Metju Palmer rekao je da su takse, koje je uvela prištinska vlast, prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu. On je najavio da će se sastati sa predstavnicima američkih kompanija koje posluju u Srbiji, sa kojima će razgovarati o tome kakvu štetu trpe zbog taksi koje je Priština uvela.
 
„Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije”, poručio je  zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i zahvalio predsedniku Vučiću na posvećenosti dijalogu, kao i na partnerstvu sa SAD. On je dodao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije.
 
„Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti”, istakao je američki zvaničnik Metju Palmer i naglasio da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.
 
"Nadam se da nećemo gledati stalno unazad, treba da ohrabrimo sve da gledamo napred. Za građane Srbije i Kosova je važno da se usmere na evropsku budućnost. Treba da priznamo kakvu je cenu platio narod na obe strane i da se okrenemo boljoj budućnosti", zaključio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.
 
Beograd, 10. jun 2019.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).