Zvanična poseta kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini

Vesti

19.10.2024. - 20:58

Zvanična poseta kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas Njegovo Veličanstvo kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini, sa kojim je razgovarao o brojnim temama, od poljoprivrede, nauke, softverske industrije, do saradnje u vojno-tehničkoj industriji.

Zvanična poseta kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Poseta kralja Msvatija III simbol je jačanja prijateljskih odnosa između Srbije i Esvatinija i otvoriće vrata za unapređenje svih vidova saradnje. Očekujem da će potpisivanje bilateralnih dokumenata između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o saradnji u oblastima trgovine i investicija, obrazovanja, turizma, telekomunikacija, veštačke inteligencije doneti nove projekte i inicijative koje će obogatiti naše odnose. Esvatini je zemlja slobodarskog naroda, koji je u nelakim trenucima, podržavao Povelju UN i Srbiju kada je mali broj zemalja želeo da pokaže solidarnost i stane u zaštitu međunarodnog javno-pravnog poretka i kada je u pitanju teritorijalni integritet Republike Srbije i kada su u pitanju rezolucije koje su bile predlagane i donošene protiv interesa našeg naroda i naše zemlje. Zato je moja zahvalnost kralju Msvatiju III bezgranična, jer se prijatelji poznaju u nevolji, a mi ćemo znati da uzvratimo prijateljstvo ovoj divnoj afričkoj zemlji i njenom narodu. Nesumnjivo je da ćemo na međunarodnom planu, kroz različite institucije i organizacije, uvek i na svaki način da se konsultujemo, sarađujemo i donosimo odluke u interesu i u korist obe zemlje. Još jednom, hvala Vam, Vaše Veličanstvo, na prijateljstvu koje gajite prema našoj zemlji, a ja sam počastvovan prilikom da ugostim afričke lidere u Srbiji, jer je Afrika za nas kontinent prijateljstva, na koje smo ponosni“, istakao je predsednik Vučić u obraćanju medijima, nakon potpisivanja bilateralnih sporazuma. 
 
Zvanična poseta kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Njegovo Veličanstvo Kralj Msvati III od Kraljevine Esvatini poručio je da Srbija i Esvatini zajedno mogu da izgrade budućnost i pozvao dve zemlje da se posvete sprovođenju sporazuma, koji će osigurati dublju saradnju. 
 
„Ovo je savršen trenutak za srpske kompanije da istraže sve mogućnosti i poboljšaju saradnju u brojnim industrijama", rekao je kralj Msvati III, dodajući da je delegacija Esvatinija ohrabrena izuzetnim dostignućima Srbije u digitalnoj transformaciji, ali i zadivljena izuzetnim napretkom i rastom kada je reč o razvoju infrastukture. 
 
Zvanična poseta kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"To pokazuje da je zemlja pod snažnim liderstvom i da stremi većim visinama. Mi smo podstaknuti uzajamnom ambicijom i novim putevima za saradnju koji će biti na dobrobit obema našim nacijama. Zahvalni smo na čvrstim temeljima naših odnosa koji odlikuje potpisivanje opšteg, okvirnog sporazuma o uspostavljanju zajedničkih bilateralnih komisija za saradnju“, naveo je kralj Msvati III. 
 
Zvanična poseta kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić i kralj Esvatinija Msvati III obratili su se danas učesnicima okruglog stola „Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta“. 
 
„Danas smo sa našim prijateljima iz Esvatinija potpisali pet važnih dokumenata, kojima utiremo put intenzivnoj budućoj saradnji u oblastima internet-komunikacija i tehnologija, veštačke inteligencije, poljoprivrede, inovacija i digitalne transformacije, preduzetništva i startapova, unapređenje trgovine, investicija i turizma. Pred nama je dug put, ali je svaki korak na tom putu – korak bliže cilju. Uveren sam da zajedničkim naporima, razmenom iskustava, znanja, stručnjaka i studenata, možemo da učinimo sve da naše dve zemlje budu još uspešnije“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Zvanična poseta kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Tokom zvanične posete Njegovog veličanstva kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini, članovi delegacija dve zemlje razmenili su memorandume o saradnji u različitim oblastima, u prisustvu predsednika Republike Srbije i kralja Esvatinija: 
 
- Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o saradnji u trgovini i investicijama;
- Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini;
- Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i nadležnog organa Esvatinija iz oblasti informacionih, komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije;
- Memorandum o razumevanju između Ministarstva turizma i omladine Srbije i Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Kraljevine Esvatini o saradnji u oblasti turizma;
- Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i nadležnog organa Esvatinija o saradnji u oblasti telekomunikacija, poštanskih usluga, digitalnih veština i drugo;
- Memorandum o razumevanju između Naučno-tehnološkog parka Novi Sad i Kraljevskog naučno-tehnološkog parka Esvatini i Komisije za komunikacije Esvatinija u oblasti veštačke inteligencije, uključujući velike jezičke modele i generativne tehnologije veštačke inteligencije. 
 
Beograd,
19. oktobar 2024. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).