Најбоље из Србије
12.10.2022. - 09:30
Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар
Лесковачко петоречје представља географску целину која је по много чему јединствена на простору Балкана. Плодна и осунчана земља у долини пет река идеална је за бављење пољопривредном производњом. Град на реци Ветерници, који је у међународним оквирима препознат као „престоница роштиља“, чувен је по још једном производу – Лесковачком домаћем ајвару
Богата гастрономска понуда југа не би била потпуна без ајвара - неодољивог производа јарке црвене боје, богатог и јединственог укуса. Од друге половине августа све до почетка октобра лесковачке домаћице се труде да припреме ајвар, без кога се ниједна зимска трпеза на југу Србије не може замислити.
![Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар](https://www.predsednik.rs/images/2022/09/26/3-1200x0.jpg)
Приватна архива
Оно што издваја овај производ је сировина, као и традиционални начин припреме. Паприка која се користи у преради је типа „Куртове капије“ чије су карактеристике такве да сваки плод мора да буде двостран са танком дршком, величине просечне људске шаке и са ниским садржајем суве материје. Паприка, која се пече на пећи коју Лесковчани називају „кубе“, даје пријатне мирисе, а након печења се љушти, меље и пржи у биљном уљу.
![Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар](https://www.predsednik.rs/images/2022/09/26/7-1200x0.jpg)
Приватна архива
Додавањем соли, јабуковог или винског сирћета и шећера добија се производ који има карактеристике и топлину југа Србије. Постоје више варијација ајвара, и то: љути и нељути, млевени и цепкани. Лесковачки домаћи ајвар налази се на листи заштићених производа са географским пореклом.
![Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар](https://www.predsednik.rs/images/2022/09/26/8-ajvar-1200x0.jpg)
Приватна архива
Сама реч „ајвар“ је османског порекла, а по неким тумачењима доводи се у везу са „кавијаром“ који није био реткост у српским кафанама у 19. веку.
Историја производње паприке у Лесковцу је дуга, а трговци из ове вароши надалеко су били познати по продаји сушене и млевене паприке. Уосталом, чувена изрека надасве духовитих Лесковчана, записана у периоду између два светска рата, гласи: „Ми једемо паприке, а зидамо фабрике“. Почеци припреме ајвара у Лесковцу везани су за период после Другог светског рата.
![Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар](https://www.predsednik.rs/images/2022/09/26/9-1200x0.jpg)
Приватна архива
Уз спржу и роштиљ месо, ајвар је неизоставни део лесковачке традиционалне кухиње. Без ова три производа Лесковац не би био то што јесте - град са квалитетном и укусном храном.