Најбоље из Србије
21.09.2022. - 09:30
Шумадијска чајанка у Крагујевцу
Шумадијски чај, познатији широм Србије као врућа ракија, изнедрио је у Крагујевцу један бренд – Шумадијску чајанку
Ова по много чему посебна чајанка окупља домаћине из села широм Шумадије, који се у оквиру Сајма туризма и сеоског туризма, надмећу у припремању вруће ракије.
Свако од њих има свој рецепт и тајне састојке. Кажу да је чај најбољи од ракије печене од шљива маџарке, стенлејке, чачанске лепотице и чачанске родне...
Шумадијски чај греје и лечи душу током кишне јесени и хладне зиме. Пије се у месецима који у свом називу имају слово р, односно од септембра до априла наредне године. Припрема се од када постоји Шумадија. Магија претварања ракије у чај преноси се са колена на колено. Углавном га припремају мушкарци, али свака шумадијска домаћица зна да направи тај напитак. Искусни кажу да је најбоље да се пије уз суво месо и кисели купус јер чај тако постаје блажи.
Шумадијски чај има своје љубитеље, песме, здравице...
„Ој ракијо лепи разговоре
шест језика из тебе говоре
српски, шпански, руски и фламански
а јапански сам од себе везе
Најбоља си кад учиш Енглезе...“
Иако је Шумадијска чајанка такмичарског карактера, награда није била мотив за такмичаре, већ дружење и чување традиције и идентитета.