Tan2013-9-16_10401130_2.jpg

16.09.2013. - 15:16

Прeдсeдник Никoлић сa министрoм спoљних пoслoвa Финскe, Eрки Туoмиojoм.

Београд, 16. септембар 2013. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас са министром спољних послова Финске Еркијем Туомиојаом.

Председник Републике Томислав Николић је истакао да Србија интензивно ради на евроинтеграцијама, али и да сваки разговор Београда са Приштином и исказану спремност на постизању компромиса, албанска страна тумачи као признање независности Косова. Српски председник је подвукао да  је Европска унија у посредовању током дијалога суочена са две стране које другачије виде ствари; једна види суштинску аутономију Косова и настоји да заштити државне и националне интересе, а друга види независност Косова. „Ми смо свесни да ћемо тешко преживети без чланства у Европској унији“ рекао је председник Николић и додао да смо исто тако свесни да без Косова и Метохије не можемо преживети. Председник Србије је изразио уверење и наду да су чланице ЕУ свесне тешке ситуације у којој се Србија налази, као и чињенице да су европске вредности дубоко уткане у наш начин живота, размишљања и у наше биће уопште. „Србија обнавља стара пријатељства широм света, ствара услове за опоравак привреде, бори се против криминала и корупције, јер не може да чека да јој се отворе врата Европе, окренута само на једну страну“ истакао је председник Николић. Осврнувши се на економску ситуацију, српски председник је подвукао да не можемо више себи дозволити да се задужујемо, већ још интензивније и организованије да се фокусирамо на стварање услова за рад. Стратегија економског развоја Србије као окосницу треба да има развој пољопривреде и енергетике, уз интензивна улагања у образовање, а мотив имамо у великим тржиштима чија су нам врата отворена. Председник Србије Томислав Николић је посебно подвукао одличне односе које Србија има у региону и најавио предстојећу посету председника Хрватске Иве Јосиповића, истакавши да се срео са свим председницима земаља региона. На жалост, постоји тенденција да Румунија прикаже влашку мањину као румунску. То Србија не може да дозволи, јер није у интересу те мањине, рекао је председник Николић.

Министар спољних послова Финске Ерки Туомиоја је похвалио храброст и прагматичност државног врха Србије као и напоре на имплементацији постигнутих споразума. Финска се залаже за што скорији улазак Србије у Европску унију и верује да не треба да постоје кочнице за проширење. Туомиоја је истакао да Србија на оптималан начин приступа уређењу мањинских права и додао да додатно треба унапредити положај Рома и ЛГБТ популације.

Председник Николић се сложио да треба додатно инвестирати у образовање Ромске популације и истакао да Србији прети увођење виза, како чланови те популације не би прелазили границу. Бенефити које добијају азиланти веома су привлачни ромској популацији, јер су већи од оних који имају министри у Србији, истакао је председник Томислав Николић. Свим грађанима Европска унија треба да обезбеди слободу кретања, па и Ромима, а не да их затвори у Србију и друге земље региону, па да њима остави да решавају проблем. „Тај проблем треба да решавамо заједно, јер га ни једна држава не може решити сама“ додао је председник Србије. Што се тиче ЛГБТ популације, председник је истакао да они треба да уживају сва права као други грађани, као и да ће се лично заложити за њихову безбедност, уколико постоје индиције да могу да буду угрожени.

Подели