Панел „Повезивање у време пандемије: претње и могућности“

Вести

02.11.2020. - 12:31

Панел „Повезивање у време пандемије: претње и могућности“

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас, на видео панелу у оквиру 5. Регионалног форума младих лидера на тему „Повезивање у време пандемије: претње и могућности“, да би регион Балкана могао да буде јак покретач будућег економског раста Европе и указао да свет тек чекају промене у економији, након кризе изазване вирусом корона.

"Имамо одличну могућност да то постигнемо, много бољу него неке ЕУ земље", указао је председник Вучић и поновио да само ако радимо заједно у региону можемо да остваримо много, да повежемо економије и да наступамо као јединствено тржиште.
 
"Надам се да ћемо једног дана бити у стању да креирамо заједнички ''инвестициони пакет'', да наступимо као јединствено тржиште, да будемо атрактивнији и привучемо инвеститоре. Нема сумње да би то било добро за нас", рекао је он.
 
Панел „Повезивање у време пандемије: претње и могућности“

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић истакао је да је задовољан постигнутим економским растом Србије и додао да се нада и да ће регион имати најбољи раст БДП-а у целој Европи.
 
Он је указао да се током пандемије свет готово потпуно променио и да се десило нешто веома чудно - колико су земље напредовале за 10 година, толико су сада изгубиле за годину дана.
 
"Све се променило и тек ће да буде промена у наредном периоду, јер корона вирус неће одустати. Биће економских изазова за све. Али, ми можемо да урадимо много више него други, потребно нам је самопоуздање и снажан заједнички рад", истакао је председник Вучић.
 
Панел „Повезивање у време пандемије: претње и могућности“

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Спремни смо да подржимо више наше партнере. То показује да сматрамо да напредак наших суседа значи и наш напредак“, нагласио је он и указао да у региону постоји навика да се европски пут користи као изговор за избегавање регионалне сарадње.
 
„Ако сами закуцамо на врата ЕУ они не морају да их отворе, али ако више нас закуца онда је то другачије“, нагласио је председник Вучић.
 
Упитан шта планира за предстојећи Берлински самит у Софији председник Вучић је рекао да не може ништа најавити, јер најпре мора да са представницима Северне Македоније и Албаније договори заједничку платформу.
 
Панел „Повезивање у време пандемије: претње и могућности“

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Све је у међусобном поверењу. Ми представљамо независне земље, а имајући у виду да неки амбасадори мисле да могу да нам наметну неке њихове идеје, мислим да треба најпре консултовати суседе, а тек после друге“, рекао је он.
 
Председник Вучић је на крају младима поручио да морају да се боре, да раде снажно како би наше земље и цео регион учинили бољим.
 
На онлајн панелу у оквиру 5. Регионалног форума младих лидера на тему "Повезивање у време пандемије: претње и могућности" учествовали су и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).