b_forum_velika.jpg

Вести

18.10.2018. - 19:13

Председник Вучић са председником Савезне Републике Аустрије учествовао на панелу „Западни Балкан и Европска унија“

Председник Републике Србије Александар Вучић је са председником Савезне Републике Аустрије Александером Ван дер Беленом учествовао на панелу „Западни Балкан и Европска унија“ у оквиру осмог Београдског безбедносног форума.

Председник Вучић је рекао да је потребно урадити нешто велико на Западном Балкану и нешто значајно за регион, не само у Србији, Македонији и Босни и Херцеговини.

"Јер се плашим да ће нас, ако потценимо друге факторе – воља људи, са једне, и разочарање народа са друге стране – довести у ситуацију да нећемо моћи да одржимо стабилност у региону у наредним годинама", упозорио је председник Вучић и додао да  ЕУ мора да игра јачу улогу на Западном Балкану, да грађанима региона мора понудити нешто реалистично и снажно за њихову будућност, али и држати се тих обећања, иначе ЕУ неће бити тај тип сна, демократије и слободе каквом смо до сада тежили.

Председник Вучић је истакао да је Србија опредељена за сарадњу и да ће доприносити решавању отворених питања понашајући се као поуздан и одговоран партнер.

"Србија ће учинити све што је у њеној моћи да очува и одржи мир и стабилност у региону, да развија добре односе са свима у региону. И Србија ће остати чврсто на путу ка ЕУ", нагласио је председник Србије. Он је захвалио председнику Савезне Републике Аустрије Александеру Ван дер Белену на посети Србији, рекавши да је то велика привилегија и да је имао прилику да од свог колеге много научи.

Председник Савезне Републике Аустрије Александер Ван дер Белен изјавио је да је, после година замора од проширења ЕУ, оптимиста, јер види нови ентузијазам, али и да политичари на Западном Балкану храбро гледају у будућност и схватају да без визије и дијалога нема будућности.

"Бити храбар није само задатак политичара и председника, већ грађани треба да подржавају визију дијалога", нагласио је председник Ван дер Белен и додао да је Србија кључна за приближавање региона, као и очување мира и стабилности.

"Економска моћ, конкурентност, међународни утицај на светској политичкој сцени је могућа само заједно, иако ЕУ још нема ту глобалну тежину. Унија, таква каква јесте, је много већа од сваке земље чланице појединачно. Заговарање националистичких тенденција је нешто погрешно. Све земље чланице актуелне Уније и кандидати за чланство треба да буду позвани да дају допринос својим визијама које прелазе националне границе. Ниједна земља не може да буде успешна без добросуседских односа", рекао је председник Савезне Републике Аустрије и истакао да је ЕУ, ако ништа друго, обезбедила 70 година мира на територији својих чланица, постигла гаранцију за обезбеђивање основних људских права, високог стандарда живота, али и даље наставља борбу за једнаке прилике за све.

Београд, 18. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).