Председник Вучић у Бриселу

Вести

19.09.2024. - 22:58

Председник Вучић у Бриселу

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Бриселу, где је  учествовао на радном ручку који је за лидере са Западног Балкана организовала председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. 

Председник Вучић је изјавио да је састанак у Бриселу важан и да ће се разговарати, првенствено, о европском Плану раста са Западни Балкан, истакавши да Србија остаје посвећена европском путу и унутрашњим реформама. Он је навео да ће се током радног ручка разговарати и о спровођењу појединачних реформских агенди, плановима нове Комисије када је у питању процес проширења, као и о укупној ситуацији у региону. 
 
Председник Вучић у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Наша земља остаје посвећена свом европском путу и унутрашњим реформама у циљу придруживања ЕУ, али на првом месту важан нам је бољи живот наших грађана, економски раст и развој земље", додао је председник. Он је рекао да ће Србија зато наставити да инсистира на конкретним корацима приближавања ЕУ, као што су приступ јединственом европском тржишту и платном промету, увођењу зелених коридора, даљем привлачењу директних инвестиција, као и промени укупне економске и политичке атмосфере у региону, јер, како је истакао, "за сваки напредак потребни су нам мир, стабилност и сарадња". 
 
Председник Вучић у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Данас смо, на стратешки начин, разговарали о плановима нове Европске комисије, али и свему што смо ми учинили на нашој европској агенди. Причали смо о зеленим коридорима, што је од суштинског значаја за Србију, а верујем да ћемо ускоро постати и део јединственог европског платног простора. Наше је да се трудимо, боримо и испуњавамо критеријуме. Ми желимо отворен Западни Балкан, желимо сигурност и бољи живот за све грађане“, нагласио је председник након радног ручка. 
 
Председник Вучић у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић одвојено се састао и са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархејијем, са којим је разговарао о напретку Србије у процесу приступних преговора. Председник је, том приликом, истакао да је Србија спремна за нове кораке у правцу чланства у ЕУ и затражио активнији ангажман европских институција у заштити права српског народа на Косову и Метохији. 
 
Председник Вучић у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Поновио сам да је Србија, суштински и технички, спремна за нове кораке у правцу приближавања и чланства у ЕУ, посебно када је реч о владавини права, економским и друштвеним интеграцијама. Захвалио сам комесару Вархејију на личном залагању и доприносу који је пружио европском путу Србије током мандата на месту комесара за проширење и пожелео му успех у новом ресору, за који је предложен, у следећем саставу Европске комисије", додао је председник Вучић. 
 
Брисел,
19. септембар 2024. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).