moskva_velika.jpg

Вести

02.10.2018. - 21:00

Председник Вучић у радној посети Москви

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Москви.

"Веома сам задовољан развојем наших односа и то је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворних разговора. Односи Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да Вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије", нагласио је председник Вучић  обраћајући се председнику Руске Федерације.

"Што се тиче наших економских веза, ја сам задовољан и мислим да можемо да и убудуће јачамо наше економске односе", рекао је председник Вучић и додао да је ситуација на Западном Балкану веома сложена и да се Србија као држава свакодневно суочава са бројним провокацијама.

"Без обзира на наше напоре да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома смо далеко од било каквог решења питања Косова и Метохије", истакао је председник  Вучић и нагласио  да ће Србија, као слободна и независна држава, чувати војну неутралност, и да је Србија данас једина земља на Западном Балкану са таквим опредељењем.

Председник Руске Федерације Владимир Путин  изразио је задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви.

"А сећам се Ваше последње посете 8. и 9. маја. Недавно смо обележили и 180. годишњицу наших дипломатских односа. Са задовољством примећујем и раст трговинске размене. Притом је тај раст непрекидан – прошле године износио је 23 одсто, а у првих шест месеци ове године више од 13 одсто", објаснио је председник Путин и додао  да се бележи и раст руских улагања у српску привреду, која су достигла четири милијарде долара.

Председник Вучић у радној посети Москви

Фото Танјуг, Раде Прелић

Председник  Вучић је новинарима у Москви, након састанка, рекао да је руског председника упознао до најситнијих детаља о комплетној ситуацији на Косову, о томе шта велики светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује.

"Наишли смо на разумевање, на искрени и пријатељски став председника Путина и Руске Федерације  према српском народу и Србији", изјавио  је председник Вучић и додао да је било речи и о конкретним корацима о којима  не може да говори.

"Не постоји важна регионална тема које се нисмо дотакли и не само дотакли, већ детаљно анализирали. У складу са тим, очекујем да посета председника Путина донесе много конкретних економских резултата, да одмах доведе до убрзаног раста наше трговинске размене", истакао је председник Вучић и додао да се разговарало  и о веома важним економским односима и о РЖБ-у, односно руским железницама, свему ономе што оне чине у Србији, као и о "Турском току". Он је подсетио да је Србији, како се све више индустријализује, потребно све више гаса и да је потребно да, уколико би било ма каквих проблема са дотоком гаса преко Украјине, обезбедимо примање гаса преко Бугарске из "Турског  тока".

"Разговарали смо и о прављењу гасних станица, станица за течни гас, како би могли и у најудаљеније делове Србије да га допремимо", рекао је председник  Вучић.

"Разговарали смо и о војнотехничкој сарадњи и са поносом сам истакао да Србија све своје обавезе, и у тој и у некој другој области, апсолутно на време извршава. Председник Путин је и том чињеницом задовољан", навео је председник Србије.

"Веома сам задовољан искрено пријатељским ставом који је председник Путин показао, ако то сме да буде моја оцена, поштује Србију, жели да нам помогне и ја сам на томе веома захвалан", закључио је председник  Вучић.

Москва, 02. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).