Самит о критичним сировинама Србије

Вести

19.07.2024. - 17:07

Самит о критичним сировинама Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Самиту о критичним сировинама Србије и том приликом се састао са канцеларом Савезне Републике Немачке Олафом Шолцом и потпредседником Европске комисије и европским комесаром за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марошем Шефчовичем, са којима је разговарао о питањима која ће утицати на бројне аспекте будућности наше земље и дати снажан замах јачању односа између Србије и ЕУ, као и Србије и Немачке. Након Самита, потписана су документа у вези са развојем ланца вредности за производњу батерија и електричних возила: Меморандум о разумевању о критичним сировинама између ЕУ и Републике Србије и Писмо о намерама о развоју ланца вредности е-мобилности у Републици Србији.

Самит о критичним сировинама Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић захвалио је канцелару Олафу Шолцу и потпредседнику ЕК Марошу Шефчовичу, као и амбасадорима многих земаља који су данас у Београду.
 
"Већ смо имали разговоре и могу да кажем да сам задовољан. За нас, као Србију, ово представља велику наду. Уверени смо да ту шансу нећемо пропустити. Ми у Србији смо познати по томе што највећи број прилика пропустимо, зато што код нас постоји неподношљива лакоћа пропуштања добрих прилика, али овога пута то себи не смемо да дозволимо", рекао је председник Вучић на пленарном састанку Самита о критичним сировинама Србије, истичући да људи, не само у Србији, већ широм света, хоће одговорност, озбиљност и посвећеност будућности, а не дневне реакције и оно доноси тренутну популарност. 
 
Самит о критичним сировинама Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је навео да ће производња литијума омогућити земљи квантни скок у будућност, а да је на Србији да буде поуздан партнер Европи, Немачкој и целом свету у укупном ланцу производње. Он је издвојио три важне ствари у реализацији, од којих је прва пуна заштита животне средине. 
 
"Ту су и највећи експерти који знају како се то ради, а без пуне заштите неће бити пројекта", поручио је председник Вучић и, као другу ствар, издвојио економски процват Србије.
 
"Ми имамо и првог српског произвођача литијумске батерије. Ми ћемо, као држава, помоћи у улагање у то, али молимо и вас да нам помогнете. Ја сам о томе разговарао са Марошом Шефчовичем много пута и верујем да ће бити више заинтересованих европских компанија“, рекао је председник. Он је, као трећу важну ствар у реализацији, издвојио подршку јавности, нагласивши да зна да у почетку неће бити шире подршке, као што је изостала за све велике пројекте. 
 
Самит о критичним сировинама Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц изјавио је да му је драго што у Београду види велики број представника тржишта сировина који су укључени у пројекат искоришћавања минералних сировина и истакао да има доста разлога за реализацију пројекта Јадар у Србији. 
 
"Он ствара нове потенцијале ланца вредности, обезбеђује могућности за стварање радних места, не само када је реч о рударству него и у другим корацима прераде, повезује Србију са будућношћу мобилности, која мора радити без емисије угљен-диоксида. Дакле, реч је о прекретници за мобилност у будућности", рекао је канцелар Шолц и истакао да ће све бити урађено по највишим еколошким стандардима. Он је додао да је кључно да се унапреди електрична мобилност, а литијум је незамењива сировина за тако нешто. 
 
Самит о критичним сировинама Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Литијум нам је потребан и то је прва порука за транзицију мобилности. Батерије су кључне када је реч о електричној мобилности. Литијум игра веома важну улогу, као што је до сада играла нафта. Ми, међутим, не сагоревамо ову сировину, него ћемо је користити за дуготрајну будућност", истакао је немачки канцелар, додајући да је  овде реч о циркуларној економији, што, између осталог, значи да ће се оно што се копа из земље користи више пута. Он је нагласио да се рударством покреће циркуларна економија и да Србија игра кључну улогу у томе.
 
"Важно је да се придржимо највиших стандарда заштите животне средине тамо где се копа руда. То је важно за све нас, али и за будућност и за средину у којој желимо сви да живимо. Нисмо ту само да дамо подстицај, него ћемо бити све време партнер за спровођење еколошки прихватљивих решења користећи наша знања инжењера у рударству", поручио је намачки канцелар Шолц на Самиту, истакавши да ће пример Србије охрабрити и све друге да крену истим путем. 
 
Самит о критичним сировинама Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович изјавио је да ће Србија заузети централно место у најважнијим стратешким ланцима вредности и да ће 19. јул ући у књиге историје као велики дан за економију Србије, зато што данас Србија постаје земља која прави кораке да заузме централно место у европској економији. 
 
Самит о критичним сировинама Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао да се поноси оним што је данас започето. 
 
"Ми верујемо у огроман напредак наше земље. Ово је огромна прекретница, промена и квантни скок у будућност, нешто што нисмо веровали да може да нам се деси. Све радимо транспарентно и ниједан део поступка у овом пројекту неће бити сакривен од људи. Борићу се за животну средину у нашој земљи, у Јадру и Рађевини, како би и вода, и ваздух, и земља били чисти. Зато сам захвалан на знању и подршци коју ћемо у том погледу добити од  Немачке и ЕУ. Верујем у огромну економску корист за нашу земљу од овог пројекта, јер ће ово бити убедљиво највећа директна страна инвестиција у нашој земљи. Желим да искористимо оно што Србија има, да сачувамо природу, наше људе и да обезбедимо веће плате и пензије и бољи живот за све. То су ствари о којима морамо да размишљамо у будућности, како да се брже развијамо и што пре приближимо стандардима у Европској унији“, поручио је председник у свом обраћању. 
 
Самит о критичним сировинама Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц изјавио је да је пројекат Јадар добар не само за Србију, већ и за цео регион, истичући да ће се поштовати највиши стандарди када је реч о заштити животне средине. Он је изразио задовољство што је у Београду потписан важан споразум између Европске комисије и Србије који ће, како је рекао, јачати сарадњу у снабдевању сировинама. 
 
Самит о критичним сировинама Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Морамо имати резилијентну структуру у ланцима снабдевања и морамо открити нове изворе сировина широм света, али пре свега оне у нашим земљама, у земљама где су судбина и срећа омогућиле да их земље имају. Признајем, ова одлука тражи храброст, али је донета у правом тренутку. Потребна нам је климатски неутрално произведена електрична енергија, али пре свега су нам потребне батерије и добар је напредак да је то сада омогућено", рекао је немачки канцелар.  
 
Самит о критичним сировинама Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Потпредседник ЕК и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович изјавио је да ће документи, који су данас потписани, додатно истаћи партнерство између ЕУ и Србије и истакао да ће они отворити врата највећим страним директним инвестицијама у историји Србије. Он је честитатао председнику Вучићу и Србији на, како је рекао, иницијативи коју предводе по питању сировина, батерија и електричних возила, а захвалио је и немачком канцелару Шолцу на подршци у тој области те подсетио на велики број европских компанија које су учествовале у потписивању споразума данас. 
 
Београд,
19. јул 2024. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).