Свечано отворена деоница Сурчин – Обрeновац

Вести

18.12.2019. - 14:00

Свечано отворена деоница Сурчин – Обрeновац

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас да ауто-пут Београд-Чачак, који је данашњим отварањем последње деонице Сурчин-Обреновац у потпуности завршен, доноси будућност за Србију у економском, али и сваком другом смислу.

Свечано отворена деоница Сурчин – Обрeновац

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић је на отварању деонице Сурчин-Обреновац рекао да сви грађани Србије треба да буду поносни на данашњи дан јер ће у будућим деценијама моћи да се хвале тиме што су учествовали у изградњи најважнијих путева за Србију.
 
"У ономе што доноси будућност у економском и сваком другом смислу, ономе што ће препородити Централну и Западну Србију, донети нову вредност и нови квалитет живота", рекао је председник Вучић.
 
Он је рекао да су се данас Београд и Чачак пробудили и одлучили да крену један ка другом, постали ближи, а тиме су и сва места на том путу и делу Србије постали део једне велике блиске породице.
 
"До јуче су Чачак и Београд били удаљени два и по сата вожње, данас само један сат. Свако ко путује уштедеће један сат свог времена, а захваљујући томе ће моћи да проведе више времена са породицом или радећи. Данас је српски народ постао богатији за више времена, више посла и више фабрика", рекао је председник Вучић.
 
Свечано отворена деоница Сурчин – Обрeновац

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Он је истакао да је управо то оно што је најбољи поклон Србији после много година мучења, транзиције, уништених фабрика.
 
Не могу вама грађанима да вратим време које смо изгубили на путевима у прошлости услед немара, лењости, инертности... али данас можемо да се постарамо да добијете више времена како бисмо сви заједно бринули о будућности", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је обилазећи нови ауто-пут и велики мост код Обреновца на Сави и Kолубари, у разговору са представницима кинеске компаније "CCCC", која је ангажована и на градњи деонице од Прељине до Пожеге, добио обећање директора Zhang Xijajuyna да ће тај ауто-пут бити завршен до краја 2021. године.
 
Председник Вучић је рекао да ће грађани за тачно две године ићи ауто-путем од Београда до Пожеге и да се грађани више неће мучити вожњом кроз овчарско-кабларску клисуру.
 
Свечано отворена деоница Сурчин – Обрeновац

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Он је такође казао да ће 28. децембра бити представљен план за развој који неће бити само списак лепих жеља.
 
"То ће бити план са веома снажном реформском агендом за раст од шест и више одсто до 2025. године. Желимо да будемо први у Европи по стопи привредног раста“, истакао је председник.
 
Амбасадорка Kине у Србији Чен Бо поручила је данас да је отварање деонице Сурчин - Обреновац велики догађај у развоју Србије, као и у развоју сарадње Kине и Србије, те пожелела да челично пријатељство две земље у наредним годинама само даље напредује.
 
"Ми, Kинези, кажемо да је изградња путева први корак ка богатству", рекла је Чен на свечаности отварања дела ауто-пута "Милош Велики".
 
Свечано отворена деоница Сурчин – Обрeновац

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Додала је да јој је драго када види да је Србија последњих неколико година постигла велике резултате у области инфраструктуре, а посебно због тога што су кинеска предузећа дала свој допринос у томе.
 
Амбасадорка Чен је напоменула да је сарадња у области инфраструктуре важан део односа Србије и Kине, као и важан садржај иницијативе "Појас и пут".
 
Подсетила је да су отворене деонице ауто-пута "Милош Велики", градиле кинеске компаније, које су ангажоване и на другим пројектима, изградњи обилазнице око Београда, брзе пруге Београд - Будимпешта, изградњи деонице Прељина - Пожега.
 
"Ништа више није далеко", поручила је амбасадорка Чен.
 
 
Свечано отворена деоница Сурчин – Обрeновац

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Будући да је, како је рекла, деоница Сурчин - Обреновац први велики пројекат у последњих неколико година који је завршен пре рока, Чен је захвалила на поверењу указаном кинеским компанијама, а кинеским радницима на томе што су показали квалитет и ефикасност, Србији и целој Европи.
 
Амбасадорка Чен је свима пожелела срећну славу, Светог Николу, као и Нову годину, уз жељу да челично пријатељство Србије и Kине у наредној години даље напредује.
 
Деоница ауто-пута "Милош Велики" Сурчин - Обреновац дуга 17,6 километара отворена је данас чиме је комплетиран ауто-пут од Београда до Чачка у дужини од 120 километара. Завршетком и тог дела ауто-пута "Милош Велики" од Београда до Чачка ће моћи да се стигне за око сат времена.
 
Нови ауто-пут има укупно 12 мостовских конструкција, распона од 11 до 1.581 метра, као и две велике петље Сурчин и Обреновац.
 
Свечано отворена деоница Сурчин – Обрeновац

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).