Званична посета краља Мсватија III од Краљевине Есватини

Вести

19.10.2024. - 20:58

Званична посета краља Мсватија III од Краљевине Есватини

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас Његово Величанство краља Мсватија III од Краљевине Есватини, са којим је разговарао о бројним темама, од пољопривреде, науке, софтверске индустрије, до сарадње у војно-техничкој индустрији.

Званична посета краља Мсватија III од Краљевине Есватини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Посета краља Мсватија III симбол је јачања пријатељских односа између Србије и Есватинија и отвориће врата за унапређење свих видова сарадње. Очекујем да ће потписивање билатералних докумената између Владе Србије и Владе Есватинија о сарадњи у областима трговине и инвестиција, образовања, туризма, телекомуникација, вештачке интелигенције донети нове пројекте и иницијативе које ће обогатити наше односе. Есватини је земља слободарског народа, који је у нелаким тренуцима, подржавао Повељу УН и Србију када је мали број земаља желео да покаже солидарност и стане у заштиту међународног јавно-правног поретка и када је у питању територијални интегритет Републике Србије и када су у питању резолуције које су биле предлагане и доношене против интереса нашег народа и наше земље. Зато је моја захвалност краљу Мсватију III безгранична, јер се пријатељи познају у невољи, а ми ћемо знати да узвратимо пријатељство овој дивној афричкој земљи и њеном народу. Несумњиво је да ћемо на међународном плану, кроз различите институције и организације, увек и на сваки начин да се консултујемо, сарађујемо и доносимо одлуке у интересу и у корист обе земље. Још једном, хвала Вам, Ваше Величанство, на пријатељству које гајите према нашој земљи, а ја сам почаствован приликом да угостим афричке лидере у Србији, јер је Африка за нас континент пријатељства, на које смо поносни“, истакао је председник Вучић у обраћању медијима, након потписивања билатералних споразума. 
 
Званична посета краља Мсватија III од Краљевине Есватини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Његово Величанство Краљ Мсвати III од Краљевине Есватини поручио је да Србија и Есватини заједно могу да изграде будућност и позвао две земље да се посвете спровођењу споразума, који ће осигурати дубљу сарадњу. 
 
„Ово је савршен тренутак за српске компаније да истраже све могућности и побољшају сарадњу у бројним индустријама", рекао је краљ Мсвати III, додајући да је делегација Есватинија охрабрена изузетним достигнућима Србије у дигиталној трансформацији, али и задивљена изузетним напретком и растом када је реч о развоју инфрастуктуре. 
 
Званична посета краља Мсватија III од Краљевине Есватини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"То показује да је земља под снажним лидерством и да стреми већим висинама. Ми смо подстакнути узајамном амбицијом и новим путевима за сарадњу који ће бити на добробит обема нашим нацијама. Захвални смо на чврстим темељима наших односа који одликује потписивање општег, оквирног споразума о успостављању заједничких билатералних комисија за сарадњу“, навео је краљ Мсвати III. 
 
Званична посета краља Мсватија III од Краљевине Есватини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић и краљ Есватинија Мсвати III обратили су се данас учесницима округлог стола „Србија и Есватини – Иновација као покретач раста“. 
 
„Данас смо са нашим пријатељима из Есватинија потписали пет важних докумената, којима утиремо пут интензивној будућој сарадњи у областима интернет-комуникација и технологија, вештачке интелигенције, пољопривреде, иновација и дигиталне трансформације, предузетништва и стартапова, унапређење трговине, инвестиција и туризма. Пред нама је дуг пут, али је сваки корак на том путу – корак ближе циљу. Уверен сам да заједничким напорима, разменом искустава, знања, стручњака и студената, можемо да учинимо све да наше две земље буду још успешније“, поручио је председник Вучић. 
 
Званична посета краља Мсватија III од Краљевине Есватини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Током званичне посете Његовог величанства краља Мсватија III од Краљевине Есватини, чланови делегација две земље разменили су меморандуме о сарадњи у различитим областима, у присуству председника Републике Србије и краља Есватинија: 
 
- Меморандум о разумевању између Владе Србије и Владе Краљевине Есватини о сарадњи у трговини и инвестицијама;
- Меморандум о разумевању о сарадњи у области високог образовања између Владе Србије и Владе Краљевине Есватини;
- Меморандум о разумевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије и надлежног органа Есватинија из области информационих, комуникационих технологија и вештачке интелигенције;
- Меморандум о разумевању између Министарства туризма и омладине Србије и Министарства туризма и заштите животне средине Краљевине Есватини о сарадњи у области туризма;
- Меморандум о разумевању између Министарства информисања и телекомуникација Србије и надлежног органа Есватинија о сарадњи у области телекомуникација, поштанских услуга, дигиталних вештина и друго;
- Меморандум о разумевању између Научно-технолошког парка Нови Сад и Краљевског научно-технолошког парка Есватини и Комисије за комуникације Есватинија у области вештачке интелигенције, укључујући велике језичке моделе и генеративне технологије вештачке интелигенције. 
 
Београд,
19. октобар 2024. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).